Afbeelding
Foto: Politie

OM eist 4 en 5 jaar cel tegen verdachten gigantische drugsboot Moerdijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vijf jaar cel geëist tegen drie Mexicanen en vier jaar gevangenisstraf tegen een schipper uit Breda voor hun betrokkenheid bij het enorme drugsschip dat vorig jaar in de haven van Moerdijk dorp werd aangetroffen.

Donderdag ging het proces tegen de drie Mexicanen en de Bredase schipper verder in de rechtbank van Breda. Afgelopen dinsdag was de eerste zitting.

Drugslab

De politie stuitte in mei 2019 tijdens een controle in de haven van Moerdijk op een drugslab op de boot. Het ging om een lab op een schip van zeker 80 meter lang. In de boot zat zowel een drugslaboratorium als een grote voorraad chemicaliën. Ter plaatse werden de drie Mexicanen en de Bredase schipper aangehouden. De Mexicanen waren op het moment van de aanhouding 23, 26 en 37 jaar, de schipper 65.

Uit onderzoek bleek dat de Mexicanen bezig waren met de productie van meth-amfetamine. Op de zitting benadrukte de officier van justitie het vernietigende karakter van deze drug: de meest verslavende synthetische drug ter wereld. Volgens specialisten werd met de ontdekking van het Moerdijkse drugslab een nieuwe trend bevestigd: Zuid-Amerikaanse drugscriminelen verleggen hun werkterrein naar Nederland en introduceren hiermee op grote schaal een nieuwe zeer schadelijke drug in Noord-West-Europa.

De officier hield zich aan de onderzochte feiten en stelde vast dat de Mexicanen (waaronder twee broers) speciaal naar Nederland waren gekomen om te werken op de drugsboot. Zij vond tevens dat de schipper een onmisbare schakel was in het productieproces omdat hij zijn laadruim ter beschikking had gesteld. Ook op zitting gaven de vier verdachten geen informatie over de opdrachtgevers en de organisatie achter het drugslab.

Miljoenen

Uit onderzoek van de specialisten van de politie bleek dat er maandenlang grootschalig drugs zijn geproduceerd in het laadruim van de boot. De geschatte omzet beloopt vele miljoenen euro's. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de politie bevestigde dat de gebruikte productiemethode inderdaad zelden eerder is gesignaleerd in Nederland.

In haar requisitoir ging de officier ook in op de grote schade van drugsproductie voor de samenleving. Deze bestaat niet alleen uit de verslavende impact van crystal meth, maar ook uit grootschalige milieuschade. Zo is het schip in Moerdijk gedeeltelijk tot zinken gebracht, waardoor water en omgeving  flink verontreinigd werden. De gemeente Moerdijk heeft zich als benadeelde partij gemeld. Zij wil de schade op de verdachten verhalen.

De uitspraak in de zaak is op 19 maart.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief