gemeentehuis-stadskantoor-moerdijk
gemeentehuis-stadskantoor-moerdijk

Gebruikers gemeentegrond in Den Hoek in onzekerheid

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Het is nog onduidelijk of de bewoners van de wooneilanden in Zevenbergschen Hoek de gemeentegrond die zij bij hun tuin hebben betrokken mogen blijven gebruiken. Enkele inwoners ontvingen vorig jaar onverwachts een schrijven van de gemeente waarin ze het aanbod kregen om stukken gemeentegrond die ze in gebruik hebben genomen over te kopen.

De gebruikers van de grond schrokken flink van de brief. Zij waren in de veronderstelling geweest dat ze de percelen legaal mochten gebruiken. Bewoners hebben op de grond houten slootkanten en vlonders aangelegd. Waterschap Brabantse Delta zou twintig jaar geleden toestemming hebben gegeven, omdat medewerkers de waterkanten met behulp van een bootje maaien. Het zou dan ook voor deze medewerkers niet nodig zijn om op deze stroken te komen.

Inhoud brief

"Momenteel wordt de inhoud van deze brief nog verder beoordeeld. Het aanschrijven van de overige adressen wordt aangehouden", meldt locoburgemeester Eef Schoneveld. Per abuis hadden toch nog enkele inwoners voor Kerstmis een schrijven gehad van de gemeente. "Dit was een fout en dat betreuren wij", benadrukt Schoneveld.

Raadslid Hans van Brenkelen van Onafhankelijk Moerdijk was voor de bewoners in de bres gesprongen. Hij wilde via raadsvragen weten of de bewoners legaal gebruik maken van de stroken. Als dat niet het geval is, vraagt hij zich af of er geen sprake is van verjaring.

Eigendomsrechten

De grond is wel eigendom van de gemeente. De toestemming van het waterschap lijkt daarom alleen betrekking te hebben op het water. "Voor het privaatrechtelijk gebruik van gemeentegrond is, voor zover op dit moment bekend, geen schriftelijke toestemming gegeven door de gemeente als grondeigenaar", geeft Schoneveld aan.

Van Brenkelen vroeg zich af of de gebruikers inmiddels geen eigenaar van de grond zijn geworden door verjaring. Dat is volgens het gemeentebestuur niet het geval. Uit jurisprudentie blijkt dat dit alleen het geval is als de grond is afgebakend met een ondoordringbare haag of hek. Dat geldt meestal niet voor percelen aan het water. Wanneer de gebruikers de grond met toestemming bij hun perceel trokken is er zeker geen sprake van bezit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief