De nieuwe directeur ( links) schudt de voormalige directeur de hand.
De nieuwe directeur ( links) schudt de voormalige directeur de hand. Foto: Ties Steehouwer

Wisseling van de wacht in het Vlasserij-Suikermuseum: Cor Rus-Hartland nieuwe directeur

Door: Amber Kuijs Cultuur

KLUNDERT – Harm Jan Volkers nam zaterdag na acht jaar afscheid als directeur van het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum aan de Stoofdijk in Klundert. Hij werd uitgezwaaid door de nieuwe directeur Cor Rus- Hartland uit Zevenbergen.

Rus-Hartland is de vierde directeur, sinds de opening 20 jaar geleden, van het museum. De eerste was, toen nog voorzitter genoemd, Sevé Schippers die in oktober 2002 samen met burgemeester Den Duin het museum opende. Daarvoor was er al in Noordhoek een vlasmuseum. De tweede directeur was Rien van Dongen en de derde Ton Bouwer.

Onder leiding van Volkers maakte het museum een flinke ontwikkeling door. Zo werd de zolder bij het museum betrokken. Dat betekende vooral dat het archief van de suikerafdeling veel meer aandacht kreeg. Door de sluiting van bestaande suikerfabrieken kwam er veel materiaal vrij, waardoor er duizenden foto's en ander historisch materiaal verwerkt moest worden. Het aantal vrijwilligers nam hierdoor flink toe. In tegenstelling tot andere instellingen heeft het museum nooit gebrek gehad aan deze vrijwilligers. Naast Volkers werden zaterdag Lizzy de Jong, Bas den Hollander en Ties Steehouwer uitgewuifd. Zaterdag werden er ook zeven nieuwe vrijwilligers welkom geheten waardoor het museum nu 85 vrijwilligers heeft.

Bezoekers
Al deze vrijwilligers zorgden er voor dat het aantal bezoekers in de loop der jaren flink toenam. Na een moeizaam begin weten vooral de laatste 10 jaar veel busonderneming het museum te vinden. Daar werd op in gespeeld door onder leiding van een gids rondritten door de westhoek aan te bieden. De afscheid nemende Bas den Hollander was de eerste gids.

Ook veel schoolkinderen bezoeken het museum. Zij doen dat in het kader van het project 'Jet en Jan in 1910'. De scheidende directeur was dan ook vol lof over al deze vrijwilligers. "Het bestuur is er alleen om de voorwaarden te scheppen om het museum goed te laten draaien maar de vrijwilligers doen het echte werk". Zo werd er de laatste maanden hard gewerkt aan nieuwe professionele museum verlichting, werd de hele vloer van het museum gerenoveerd en de expositie heringericht.

Expositie
Het Vlasserij-Suikermuseum is geen statisch geheel. De grote kracht van het museum is vooral dat de vrijwilligers laten zien hoe verwerking van vlas vroeger in zijn werk ging. Desgevraagd aan de nieuwe directeur wat zijn plannen zijn voor de nabije toekomst antwoordt hij: "Het museum loopt prima. Ik kom eigenlijk in een opgemaakt bedje maar dat neemt niet weg dat we natuurlijk de ontwikkelingen op museumgebied moeten blijven volgen".

Voor groepen zijn er op afspraak rondleidingen met gids. Individuele bezoekers kunnen gebruik maken van een digitaal rondleiding systeem. In de ontvangstruimte kan een lichte lunch worden genuttigd. Openingstijden zijn als volgt: het hele jaar op woensdag van 9.30 tot 17.00 uur en van april tot oktober ook op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Reserveren voor groepen via telnummer 01680-401539. Adres Stoofdijk 1, Klundert. www.vlasserij-suikermuseum.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief