Afbeelding
Foto: Shutterstock

GGD West-Brabant: 'Risico op uitbraak coronavirus groot'

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Het coronavirus komt steeds dichter bij huis. De vraag is al bijna niet meer of het virus Nederland bereikt, maar wanneer. Inmiddels is er zoveel nieuws verschenen over het virus dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Wij zetten de belangrijkste informatie op een rij, om zo wat duidelijkheid te scheppen in de 'coronachoas'.

Sinds 28 januari geldt er een meldplicht en moeten zorgverleners bij het vermoeden van een besmetting dit melden bij de GGD. "Het coronavirus is een meldingsplichtige ziekte, een zogeheten A-ziekte", zegt voorlichter Jeroen Polman van de GGD West-Brabant. "Dit betekent dat mocht een huisarts of een arts in het ziekenhuis het vermoeden hebben dat een patiënt besmet is met het virus, hij of zij dit moet melden aan de GGD." De meldplicht geldt ook voor de laboratoria. De GGD helpt de arts bij het beoordelen hoe groot de kans is op het nieuwe coronavirus en of laboratoriumonderzoek nodig is. Daarbij volgt de GGD de richtlijn van het RIVM.

Slijm
Als er een kans bestaat dat iemand ziek is door het nieuwe coronavirus, dan wordt laboratoriumonderzoek gedaan. Hiertoe wordt bij de betreffende persoon slijm achter uit de keel genomen met een wattenstok. Wanneer iemand al erg ziek is, gebeurt dit in het ziekenhuis. Wanneer dat niet het geval is, doet een medewerker van de GGD dit thuis. Volgens Polman duurt het ongeveer een etmaal voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. "In de tussentijd moet de patiënt thuis blijven en geen contact hebben met andere mensen. "

Mocht bij een persoon het coronavirus vastgesteld worden, dan belt de GGD mensen die contact hebben gehad hebben met deze persoon omdat zij ook het risico lopen om ook ziek te worden. "Wanneer iemand ziek is, wordt laboratoriumonderzoek gedaan. Wie niet ziek is, wordt twee weken lang door de GGD gemonitord op gezondheid." Na twee weken kan iemand niet meer ziek worden. 

Temperaturen
Jeroen Polman kan niet ontkennen dat het risico groot is dat het coronavirus vandaag of morgen bij iemand opduikt in Nederland. "Als de temperaturen hoger worden, is de uitbraak van het virus minder groot. Maar dan hebben we het over bijvoorbeeld mei. De vraag is of we het zo lang in Nederland kunnen rekken."

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts:
-bij koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
-als je de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus
-of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het coronavirus
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
-was je handen regelmatig
-hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
-gebruik papieren zakdoekjes


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief