Voedselbank draait ook in coronacrisis door
Vrijwilligers van Voedselbank Moerdijk maken de voedselpakketten klaar. S
Vrijwilligers van Voedselbank Moerdijk maken de voedselpakketten klaar. S (Foto: Alexander Vingerhoeds)

Voedselbank draait ook in coronacrisis door

MOERDIJK - Voedselbank Moerdijk verstrekt ook in de coronacrisis voedselpakketten aan de klanten. "We kregen ook te maken minder toelevering van levensmiddelen, omdat supermarkten door het massale hamsteren bijna geen goederen overhouden. Die doneerden ze eerst aan ons. Gelukkig ontvingen we uit andere hoeken de nodige boodschappen", vertelt voorzitter Peter van Veelen.


En dat is maar goed ook, want 300 mensen uit de gemeente Moerdijk zijn wekelijks afhankelijk van een boodschappenpakket. In heel het land sloten voedselbanken noodgedwongen de deuren, omdat zij niet meer aan voedsel of vrijwilligers konden komen.

Ook Voedselbank Moerdijk werd getroffen. Meerdere medewerkers zitten door verkoudheidsklachten thuis. De afgelopen tijd stonden spontaan nieuwe vrijwilligers op die mee helpen om de voedselbank ook in deze zware tijden draaiende te houden. "Op dit moment hebben we genoeg mensen", meldt Van Veelen trots.

Donaties uit alle hoeken

De voedselbank kreeg vanuit de horeca grote donaties. Veel restaurants en cafés sloten vorige week verplicht de deuren. Het Rijk verbiedt samenkomsten in onder meer eetgelegenheden om verspreiding van het coronavirus COVID-19 zoveel mogelijk te voorkomen. "We hebben bijvoorbeeld grote zakken rijst en suiker gekregen. Die waren verpakt in grote hoeveelheden, maar hebben wij verdeeld in kleinere bakjes", vertelt Van Veelen.

Ook ging een partij schoolmelk naar de voedselbank. Door de sluiting van de basisscholen werden deze pakjes overbodig. Daarnaast ontstonden op verschillende plekken spontane initiatieven om boodschappen in te zamelen. Zo vroegen vrijwilligers bij de supermarkt in Klundert klanten iets extra's te kopen voor cliënten van de voedselbank.

Gezond pakket

Dankzij al deze hulp lukten het vrijwilligers weer om vrijdagochtend toch voedselpakketten klaar te zetten. "Juist in deze tijd is dat zo belangrijk", benadrukt Van Veelen. Voedselbank Moerdijk probeert elke week kratten met boodschappen klaar te zetten die voldoen aan de Schijf van Vijf. Daarbij zijn de medewerkers afhankelijk van wat derden leveren.

De vrijwilligers houden ook rekening met de richtlijnen van het RIVM. Die adviseren mensen bijvoorbeeld om anderhalve meter afstand te houden en geen handen te schudden. Klanten wachten iets langer op de ontvangst van hun voedselpakket, omdat ze nu nog maar één voor één naar binnen mogen. Op deze manier probeert de Voedselbank de kans op coronabesmetting zo klein mogelijk te houden.

Donaties

De komende tijd kan voedselbank Moerdijk nog veel etenswaren gebruiken. De bevoorrading is door de coronacrisis onzeker geworden. "Vooral houdbare spullen kunnen we gebruiken, zoals afbakbroodjes, pasta's, rijst, houdbare melk. Ook verzorgingsartikelen zoals tandpasta, zeep en wasmiddel zijn altijd welkom', geeft Van Veelen als voorbeeld. Doneren, kijk voor contactgegevens op www.voedselbankmoerdijk.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>