Jan Zuidema heeft desinfectiematerialen klaarliggen.
Jan Zuidema heeft desinfectiematerialen klaarliggen. (Foto: Desiree Cooremans)

Livestream biedt uitkomst bij uitvaart in coronatijd

ZEVENBERGEN/KLUNDERT - Een uitvaart is in coronatijd gebonden aan strenge beperkingen. Deze maatregelen zijn nodig om verspreiding van het virus COVID-19 zoveel mogelijk tegen te gaan. "Dat houdt in dat alle begrafenissen en crematies in besloten kring plaatsvinden", vertelt uitvaartverzorger Jan Zuidema van Rouwcentrum Zuidema met vestigingen in Klundert, Zevenbergen en Bergen op Zoom.


Daarnaast dienen de bezoekers tijdens de uitvaart anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat gebeurt ook bij het afscheid nemen van de opgebaarde dierbare. "We merken dat nabestaanden erin berusten. Iedereen heeft begrip voor deze maatregelen om zo besmetting te voorkomen. Wel kijken we samen hoe een overledene toch een mooie uitvaart kan krijgen", geeft Zuidema aan.

Afstand houden

De uitvaartverzorger gaat hij nog steeds bij de naasten van een overledene langs. Wel neemt hij daarbij voldoende afstand in acht. Ook schudt hij geen handen. Op een uitvaart mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn. Dit geldt voor zowel de kerkelijke als niet-kerkelijke begrafenissen en crematies. "Dit is wel exclusief personeel en eventueel de pastor en organist", benadrukt Zuidema. In de praktijk betekent dat families vaak alleen met kinderen en kleinkinderen of zelfs alleen met kinderen aanwezig zijn. De genodigden zitten op minimaal anderhalve meter van elkaar. Op deze manier is het besmettingsgevaar gering.

Kerkdienstgemist

Gelukkig bestaan er manieren waarop niet-uitgenodigde familieleden, vrienden en bekenden van een overledene toch afscheid kunnen nemen. Via Kerkdienstgemist of de livestream vanuit de crematorium kunnen zij de dienst live aanschouwen. Van deze service werd al geregeld gebruik gemaakt als een familielid in het buitenland zat voor studie, werk of vakantie.

Nu ziet Zuidema dat de livestream zeer populair is geworden: "Het is een andere beleving, maar op deze manier kan iedereen de uitvaart toch volgen. We hebben daar hele goede ervaringen in de crematoria in Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom. Dat geldt ook voor Kerkdienstgemist."

Mensen beschermen

Het werk is voor uitvaartverzorgers ook anders geworden. "We ontkomen er niet aan om pijnlijke maatregelen te nemen. Dat doen we niet om mensen te teleurstellen, maar om ze te beschermen", geeft Zuidema aan. Een koffietafel is door alle opgelegde protocollen niet mogelijk. Het Rijk verbiedt alle samenkomsten om verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

Afscheid nemen in kleine kring bij een opgebaarde dierbare is wel mogelijk. Bezoekers dienen wel alle voorschriften van het RIVM in acht te nemen. "Waar mogelijk passen we ons aan. Zo verruimen we de tijd om afscheid te nemen", besluit Zuidema. "Het is fijn dat het in deze tijd nog mogelijk is om een uitvaart te houden. Dat kan in Italië bijvoorbeeld niet meer. Hopelijk zijn de maatregelen van de overheid voldoende om geen Italiaanse toestanden hier te krijgen."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES