De lingerie- en badmodekraam is de komende weken niet welkom in Zevenbergen. FOTO BAS DE GRAAF
De lingerie- en badmodekraam is de komende weken niet welkom in Zevenbergen. FOTO BAS DE GRAAF Foto: Bas de Graaf

Markten weren non-food-kramen: 'Kledingwinkels mogen open, maar wij moeten verplicht dicht'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – Een grote klap voor de marktkramers. Zo noemt Bas de Graaf van BN Wear de maatregel om non-food-kramen te weren op de weekmarkten. Daardoor mogen De Graaf en zijn vrouw op donderdag niet meer met hun lingerie- en badmodekraam neerstrijken op de weekmarkt in Zevenbergen.

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant besloot dat weekmarkten in aangepaste vorm konden doorgaan. Foodkramen blijven welkom, omdat voedsel een primaire levensbehoefte is. Deze marktkramers dienen er wel voor te zorgen dat er geen groepen mensen tegelijk op de markt zijn. Non-food-kramen worden geweerd.

Weinig klanten

BN Wear is de dupe van dit besluit. De Graaf heeft begrip voor de maatregelen om het coronavirus COVID-19 te bestrijden, maar snapt niet waarom de non-food-kramen niet welkom zijn. "Het is niet eerlijk. Kledingwinkels mogen wel open zijn, net als de supermarkten. Dan is het toch niet logisch dat dit op de markt niet mag?" Hij wijst er op dat hij nooit meer dan vier klanten tegelijk in zijn kraam ontvangt: "Juist waar eten wordt verkocht, staat een flinke rij mensen. Bij ons druppelen mensen één voor één binnen."

Fles Dettol

Ook hadden de marktkramers al de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. De Graaf: "We hebben goed gelet op de anderhalve meter afstand. Ook stond de Dettol paraat, werkten we met handschoenen en maakten we de pinautomaat na elk gebruik schoon. Klanten betaalden ook allemaal met pin." De Graaf zit nu met een grote partij kleding die hij niet kan verkopen. Als ZZP'er staat hij liever wel op de markt: "Want elke verkocht stuk is er één. Ook ik moet mijn toeleveranciers betalen."

Markt deels naar nieuw plein

De Graaf heeft nog de samenwerking met de gemeente gezocht. Hij stelde voor om met de non-food-kramen neer te strijken op de vernieuwde Markt. Op deze manier staan alle kramen op ruime afstand van elkaar. Daar zag de gemeente geen brood in. BN Wear was niet welkom. De afgelopen twee jaar in Zevenbergen zijn al lastig geweest voor de marktkramers. Zij staan sinds de aanleg van de haven voor het gemeentehuis. Veel klanten blijven sinds de verplaatsing weg. Volgens De Graaf biedt een halve markt op de Markt ook voordelen. De gemeente zou op deze wijze kunnen experimenteren met een proefopstelling.

Uitzondering niet mogelijk

De gemeente laat weten dat een verplaatsing van de non-food-kramen niet mogelijk is. "Openbare samenkomsten in heel het land zijn niet toegestaan. Voor weekmarkten is een uitzondering gemaakt, omdat die een belangrijke rol spelen in het voorzien van primaire levensbehoefte. Dit geldt alleen voor food-gerelateerde kramen. De Brabantse veiligheidsregio's hebben de gemeenten daarom opgedragen alleen foodkramen toe te staan", legt een woordvoerster uit. De gemeente heeft op dit moment ook geen bevoegdheid om anders te besluiten. De Veiligheidsregio neemt de besluiten vanwege de coronacrisis: "Er is geen ruimte voor maatwerk of andere opvattingen daar waar het de bestrijding van het coronavirus betreft. De non-food kramen zijn verboden en kunnen ook niet op een andere wijze worden toegelaten." Moerdijk werkt momenteel aan een maatregelenpakket om ondernemers te ondersteunen. Dit pakket is aanvullend op de steun die het Rijk heeft aangekondigd. Ook marktkramers maken hier ook onderdeel van uit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief