Kelly van Gils werkt aan de noodhulppakketten.
Kelly van Gils werkt aan de noodhulppakketten.

Kelly uit Zevenbergschen Hoek geeft voedselpakketten in Ecuador weg

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGSCHEN HOEK – In veel delen van de wereld moeten arme mensen buffelen om de coronacrisis door te komen. Dit geldt ook voor de bewoners van het Lalo Loor natuurreservaat, een afgelegen gebied aan de kust in Ecuador in Zuid-Amerika. 

Kelly van Gils (27) uit Zevenbergschen Hoek, woont sinds 2017 in Ecuador en ziet met eigen ogen wat de verschrikkelijke effecten zijn van de anti-coronamaatregelen voor de lokale gemeenschappen, kleine ondernemers, en vooral voor de meest kwetsbare mensen zoals ouderen, zwangere vrouwen, alleenstaande moeders, mensen met een handicap of ziekte, en arme gezinnen. Daarom zet ze in om deze mensen te voorzien van voedsel, handgel, zeep en mondkapjes.

Jonge missiewerkers

Kelly is uitgezonden door de Immanuelparochie en werkt via een speciaal jongerenprogramma van de Nederlandse Missionarissen bij de Ceiba Foundation en de lokale parochie in Jama. Op deze manier kunnen jongeren hun missionaire ideeën van barmhartigheid en solidariteit meegeven en zich inzetten voor het creëren van een betere wereld. 

De Den Hoekse heeft er bewust voor gekozen om tijdens deze periode in Lalo Loor te blijven: “Ik woon nu hier en als ik hier ben, kan ik op deze manier hier helpen en iets positiefs bijdragen en het iets draagbaarder maken voor anderen die het minder goed hebben.”

Voedsel en zeep

In het dagelijks leven werkt Kelly als educatiecoördinator. Zij begeleidt normaal educatieprogramma’s vanuit het reservaat en werkt samen met scholen, leraren en bibliotheken. Ook zorgt ze voor connecties tussen lokaal en internationaal onderwijs. De komende maanden is Kelly’s werk lastig uitvoerbaar. Daarom zet ze nu in voor het verstrekken van noodhulppakketten met voedsel, mondkapjes, zeep en handgel. Ook werkt ze mee aan kennisoverdracht om verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. 

Rondom het reservaat wonen vier gemeenschappen: Tabuga, Camarones, Tasaste en La Cabuya. Verder heeft de stichting ook sterke banden met een andere vissersgemeenschap: Puerto Cabuyal. In deze verschillende gemeenschappen wonen in totaal zo’n 400 families. “Ik stel noodhulppakketten samen met verse groenten en fruit, rijst, gedroogde bonen, zeep, mondkapjes (die verplicht zijn gesteld door de overheid) en belangrijke kennisoverdracht rondom (het voorkomen van) het virus. Het idee is dat ze met deze pakketten de verplichte quarantainetijd veilig af kunnen wachten en daarna weer hun economische activiteiten op kunnen pakken”, vertelt Kelly.

Strenge lockdown

Ook in Ecuador geldt een strenge lockdown. Het land kent eel gevallen van coronabesmetting. Sinds 17 maart houden winkels en scholen de deuren dicht, rijdt het openbaar vervoer niet meer, zijn alle bijeenkomsten verboden en vanaf 14.00 uur mogen mensen niet meer naar buiten. Agenten en soldaten handhaven de strenge regels. “Het land moet ook wel streng zijn; het gezondheidszorgsysteem is niet zo sterk als in Nederland en heeft niet de capaciteit om een hevige uitbraak aan te kunnen. Elke week lijkt het alsof de regels minder streng worden, maar op het laatste moment besluit de overheid dan toch om de lockdown verder te verlengen”, legt Kelly uit.

Al 212 noodpakketten rondgebracht

De Ceiba Foundation helpt gezinnen om deze crisis redelijk te kunnen doorstaan: “Ik heb in 2,5 week al 212 pakketten rondgebracht en de gemeenschappen geven zelf aan welke gezinnen een er nog missen, sommige mensen die nog werk hebben, geven aan dat zij het nog wel redden. We hopen er nog zo’n 50 uit te kunnen delen om tot alle families te kunnen geraken. Hierna gaan we door met het uitwerken van moestuinen en de verdere samenwerking met deze families."

"We waren al bezig om lokale landeigenaren meer zelfvoorzienend te maken en aan te moedigen om duurzame leefstijlen te ontwikkelen. De gevolgen van de anti-coronamaatregelen hebben de kwetsbaarheid van de gemeenschappen blootgelegd, en daarmee het belang van het cultiveren van gevarieerde gewassen, het behoud van zaden voor biodiversiteit, natieve boomkwekerijen, en het reduceren van de afhankelijkheid van externe voedselsystemen extra laten zien. Daarom willen we de lokale voedselsystemen transformeren om zo gemeenschappen minder kwetsbaar te maken voor toekomstige crises rondom gezondheid voedsel, en transport.”

Het verschil maken

Tegenwoordig gaan weinig jongeren nog de missie in. Kelly ziet dit juist als een kans om een verschil te maken in het leven van een ander: “Ik heb altijd een sterke drijfveer gehad om onrechtvaardigheid tegen te gaan. Ik heb zelf de mogelijkheden gekregen andere landen te bezoeken, maar heb ik daardoor ook veel ongelijkheid gezien. Verschillen tussen arm en rijk, die sterk beïnvloed worden door de effecten van klimaatverandering."

:Zo zijn er gemeenschappen die in droge gebieden leven en direct afhankelijk zijn van het water in de rivier, maar wat nu als deze droge gebieden steeds droger worden? Het zijn dus juist deze kwetsbare groepen die op een sterk negatieve manier worden beïnvloed door deze veranderingen in het klimaat. Ik wilde graag mijn professionele kennis over natuurbehoud combineren met deze persoonlijke wil om iets bij te kunnen dragen voor mensen die het minder goed hebben dan ik, en mijn uitzending zorgt ervoor dat ik dit kan doen door het toepassen van natuur- en milieu-educatie.”

Doneren
Wilt u deze families van natuurreservaat Lalo Loor helpen om veilig de isolatiemaatregelen te kunnen doorstaan en om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Help mee met het verstrekken van noodpakketten. Zo’n noodpakket kost 28 euro. Een familie kan er er maar liefst drie weken van leven Doneer via ceiba.org/covid-19/

In de omgeving van Lalo Loor is veel armoede.
Onderweg met de noodhulppakketten voor families in vijf gemeenschappen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief