Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Fendertse Corrie van Sprundel werkt al 40 jaar als kraamverzorgster

Door: Ties Steehouwer Algemeen

FIJNAART – Na 40 jaar als kraamverzorgster te hebben gewerkt is de 60-jarige Corrie van Sprundel nog steeds trots op haar insigne, met daarop een ooievaar, dat ze kreeg toen zijn haar diploma haalde. 

“Kijk er staat ook een nummer op, 27403 en dat staat ook op het diploma”. De in Heijningen geboren en getogen Van Sprundel kreeg haar diploma, en het daarbij horende insigne toen ze 20 jaar was. Verleden week vierde ze dus haar 40-jarig jubileum maar om dat te vieren moet ze door de coronacrisis nog even wachten. “Normaal gaan we met het hele team iets leuks doen maar dat kan op het ogenblik natuurlijk even niet” zegt ze berustend. 

Bij een bezoek aan haar gezellige woning in Fijnaart vertelt ze honderduit over haar 40 jaar als kraamverzorgster. “Toen ik klein was wilde ik al verpleegster worden maar op een of andere manier kwam daar toen niets van. Ik werkte een tijdje in een winkel in Fijnaart maar toen iemand vroeg of kraamverzorgster niets voor mij was voelde ik daar wel iets voor”. Ze solliciteerde bij regio West- Brabant. “Een voorwaarde was wel dat ik een auto moest hebben”. Die had ze en dat betekende dat ze op een wachtlijst terecht kwam. Omdat ze toen mensen te kort kwamen kreeg ze al snel een oproep om de opleiding in Berkel-Enschot in een internaat te gaan volgen. “Als je toen in opleiding was dan was je meteen al zeker van een baan”.

Baby poppen

Er werd in de opleiding geoefend met babypoppen maar na haar opleiding begon toch het echte werk. “Eerst met een begeleider en in de avonduren les”. Nadat ze zelfstandig aan het werk ging werkte ze steeds acht dagen in een gezin. In het begin waren we ook bij een de bevalling maar later kwamen we alleen als alles opgeruimd was. “Het grote voordeel hiervan was dat je niet meer bij nacht en ontij je bed uit hoefde”. Dat thuisbevallen werd overigens steeds minder volgens Van Sprundel. Voor haar werk had ze daar niet zoveel last van maar wel door de introductie van “De Pil” in 1964. “Dat werkte pas enkele jaren door maar en zeker ongeveer 20 tot 30 jaar later omdat toen die generatie kinderen kreeg”. 

Moeder en kind

Corrie benadrukt dat voor de kraamverzorgster het welzijn van moeder en kind voorop staan. “Het leukste vind ik altijd als ik een tweeling te verzorgen krijg”. Over de families waarbij ze werkt wil ze om privacyredenen niet te veel zeggen maar wel dat ze werken bij mensen uit andere culturen heel prettig vind. “Als je van je vooroordelen af wil dan moet je daar als kraamverzorgster gaan werken”. Dat zorgen voor moeder en kind levert op het ogenblik in verband met de coronacrisis nogal wat beperkingen op. “Door het dragen van een speciale jas, een mondkapje en een gezichtsmasker wordt het directe contact erg bemoeilijkt. 

Bijscholen

In de loop der jaren is haar vak sterk veranderd. “Zo mocht ik de baby alleen ’s morgens in bad doen maar nu mag dat ook ’s middags. We worden steeds bijgeschoold om bij te blijven. Zeker de omgang met de andere gezinsleden is heel anders dan vroeger. De mensen zijn nu eenmaal mondiger dan vroeger. Door middel van een rollenspel leren we hoe we het beste met elkaar om kunnen gaan”. Haar veertigjarig jubileum ging verleden week bepaald niet ongezien voorbij. “Mijn dochter en mijn broer hebben in de nacht stiekem het huis binnen en buiten versierd, van mijn collega’s en familie waren er bloemen en een prachtige vaas en mijn zus bracht een taart met daarop een foto”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief