Bevrijdingsroutes
Bevrijdingsroutes Foto: VVV Moerdijk

VVV Moerdijk vernieuwt bevrijdingsroutes

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK – VVV Moerdijk heeft de bevrijdingsroutes vernieuwd. Dat is gebeurd in het kader van 75 jaar Vrijheid. Fietsers ontdekken de impact van de Tweede Wereldoorlog in de Brabantse Westhoek. Lokale verhalen en informatiepanelen geven informatie over tastbare herinneringen aan de invloedrijke oorlog.

DOOR MONIQUE JANSEN

Het jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid, ook na Bevrijdingsdag op 5 mei. “Omdat ook onze regio hard werd geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog kunnen we dit moment niet voorbij laten gaan. Daarom staken we onze bestaande bevrijdingsroutes in een nieuw format, schreven we nieuwe verhalen en maakten we onze routes nog interessanter voor jou als fietser”, legt de VVV uit.

West Riding

Deze serie routes bestaat uit drie delen: de West Riding route, De Timberwolf route en de 1e Poolse Divisie route. Alle routes zijn vernoemd naar de infanterie- of pantserdivisies die verantwoordelijk waren voor de bevrijding van Noordwest-Brabant in 1944, ofwel het huidige gemeente Moerdijk. De West Riding route neemt je mee van Willemstad via Klundert naar de ‘Fendertse’ polders waarna je vervolgens via fort Sabina terugkeert naar Willemstad. Onderweg kom je diverse forten, bunkers, herinneringspanelen en meer tegen.

Timberwolf Route

Op deze route passeer je Noordhoek, Zevenbergen en Standdaarbuiten. Naast interessante punten, zoals de oude suikerfabriek St. Antoine en het Timberwolf mozaïek, kun je ook genieten van het mooie uitgestrekte polderlandschap en vertoeven aan de oevers van rivier de Mark.

1e Poolse Divisie

Wist je dat we niet alleen door Britse en Amerikanen troepen zijn bevrijd? Ook een flinke groep Polen hielp ons gebied bevrijden. Onder leiding van Generaal Maczek bevrijdde de Eerste Poolse Pantserdivisie het oostelijke deel van de gemeente Moerdijk. Daarom voert deze route je van Zevenbergen naar Moerdijk dorp en Zevenbergschen Hoek. Op dit moment verstrekt de VVV door de ernstige coronacrisis de routes nog niet op papier. De routes zijn wel beschikbaar op www.vvvmoerdijk.nl/routes/.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief