Lekker spelen in Helwijk.
Lekker spelen in Helwijk. Foto: Ties Steehouwer

Twee van de drie speeltuinen in Moerdijk zijn open

Door: Ties Steehouwer Algemeen

MOERDIJK – In de gemeente Moerdijk zijn er van de drie officiële speeltuinen er nu twee open. Dat mocht van de overheid vanaf zondag 17 mei. De speeltuinen die open zijn, zijn die in Helwijk en Zevenbergschen Hoek.

 De speeltuin Het Westerkwartier in Klundert is nog niet open. Dat komt niet alleen door het corona virus maar ook omdat er pas een nieuw bestuur is aangetreden die er nog niet in is geslaagd om alles voor de opening in orde te krijgen.

Opening

Deze opening zou, zoals gebruikelijk is, met de paasdagen plaats hebben gevonden maar ook hier gooide het virus roet in het eten. Wel werd rond die tijd de paashaas in de Pr. Willemstraat gespot die ontdekte dat er veel dingen in de tuin van een mooi kleurtje zijn voorzien.

Strikte protocollen

De twee speeltuinen die wel open zijn hebben voor de bezoekers enkele strikte protocollen opgesteld. Hans van Brenkelen de voorzitter van de stichting Kinderspeeltuin Zevenbergschen Hoek: “Kom met één volwassenen per gezin en houdt anderhalve meter afstand. Ons paviljoen is alleen geopend voor het bestellen en direct afhalen van consumpties via het raam. Betalen kan nog steeds alleen contant, dit zal contactloos gebeuren. De toiletten voor volwassenen, het invalidentoilet en de verschoningsruimte zijn tijdelijk niet toegankelijk. Was regelmatig je handen en blijf thuis als je klachten hebt”.

Kindervreugd

Bij de speeltuinvereniging Kindervreugd in Helwijk is het verenigingsgebouw De Blokhut al sinds het begin van de crisis gesloten. De enkele jaren geleden opgeknapte speeltuin is verleden jaar opengegaan. Met Hemelvaartsdag was het er nog niet druk. Gevraagd aan Chelsey Montaro hoe dat kwam antwoord ze “Ik denk dat dat vanwege de corona is”. De met haar hond langs wandelende Hennie Vijfhoek dacht meer dat de hitte er debet aan was. Zij vertelde dat de Blokhut misschien op 1 juni weer open gaat. Door de tijdelijke sluiting hoefden inwoners van Helwijk, en ver daarbuiten, hun bingovermaak niet op te geven omdat het bestuur is overgegaan op livestream bingo. Bij het Westerkwartier deden ze ook zoiets maar dan een livestreamquiz.

Westerkwartier

De nieuwe voorzitter van het Westerkwartier in Klundert William den Hollander vertelde dat het bestuur de organisatie weer goed op de rails heeft. “Omdat enkele bestuursleden er aan het eind van 2019 mee stopten dreigde de vereniging het loodje te leggen maar omdat nu heel Klundert lid kan worden komen er weer nieuwe leden bij”. In Zevenbergschen Hoek is de speeltuin in de loop der jaren uitgegroeid tot het middelpunt van het dorp. Ouders en grootouders maken terwijl de kinderen spelen en praatje en omdat de speeltuin ruim is aangelegd kunnen ze, ze goed in de gaten houden. De speeltuin in de nieuwbouwwijk is ruim 20 jaar geleden aangelegd toen veel mensen vanwege de hogesnelheidslijn moesten verhuizen.

Water oppompen

“Er zit dan ook veel subsidie in”, vertelt oma Elly Ackermans. Dat is duidelijk te zien. Zo is er een natte hoek waarbij de kinderen zelf water op kunnen pompen. Heel speciaal is een soort rondlopende hinkelbaan waarbij de kinderen de aanwijzingen vanuit luidsprekers op kunnen volgen. “Dat geluid gaat dan wel nacht en dag door”. Naast de twee officiële speeltuinen die open waren kun er natuurlijk ook gespeeld worden in de tientallen vrije speelplekken die de gemeente Moerdijk rijk is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief