Afbeelding

Staat mag doorgaan met veiling 5G-frequenties

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - De Staat kan doorgaan met het veilen van de frequenties voor de uitrol van 5G. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag geoordeeld.

Stichting STOP5GNL had in een kort geding gevorderd dat dit de Staat verboden zou worden. Volgens de stichting tonen onderzoeken aan dat blootstelling aan elektromagnetische golven die voor 5G gebruikt worden negatieve gezondheidseffecten kan hebben.

Onvoldoende

De Staat is het daar niet mee eens en heeft kritiek op de rapporten waar de stichting zich op beroept. De Staat vindt dat deze onderzoeken niet aan gangbare wetenschappelijke criteria voldoen. De wetenschappers die oproepen tot het opschorten van de uitrol van 5G zijn in de visie van de Staat onvoldoende thuis op dit terrein. 

Richtlijnen

De Staat baseert zich op de richtlijnen van ICNIRP, een instituut dat gespecialiseerd is in gezondheids- en milieueffecten van zogeheten ‘niet ioniserende straling’. Dit instituut komt tot de conclusie dat er naar de huidige stand van de wetenschap geen gezondheidsrisico’s zijn, als de door haar aangegeven limieten voor blootstelling aan elektromagnetische velden niet worden overschreden.
Metingen van het Agentschap Telecom wijzen uit dat de blootstelling ruim onder de ICNIRP-limieten blijft. De Staat stemt zijn beleid verder af op adviezen en rapporten van de Gezondheidsraad en het RIVM.

Controleren

Volgens de voorzieningenrechter zijn er geen aanwijzingen dat de deskundigen waarop de Staat zich verlaat, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hebben gehad voor kritiek op de introductie van 5G. De Staat heeft aangegeven dat het blijft controleren of de ICNIRP-limieten niet worden overschreden en dat er ingegrepen wordt op het moment dat dit wel het geval is. Ook heeft de Staat verklaard in te te zullen grijpen als nieuwe inzichten tonen dat de gehanteerde limieten zelf moeten worden aangepast.

Immuunsysteem

De rechter is van oordeel dat de Staat heeft kunnen besluiten de introductie van 5G in Nederland nu mogelijk te maken.

In de voorbije weken is in Nederland bij bijna 30 zendmasten brand gesticht. Tegenstanders van de uitrol van het 5G-netwerk zouden hier achter zitten. Zij zijn van mening dat 5G het immuunsysteem van de mens aantast en daardoor ook de verspreiding van het coronavirus in de hand werkt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief