Jeugdverpleegkundige Eva van der Heijden en jeugdarts Ellen Peerbolte.
Jeugdverpleegkundige Eva van der Heijden en jeugdarts Ellen Peerbolte. Foto: Monique Jansen

Consultatiebureau draait in coronatijd gewoon door

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN - De consultatiebureaus in de gemeente Moerdijk draaien in coronatijd gewoon door. "We werken wel anders, maar we vinden het belangrijk dat alle afspraken gewoon doorgaan. Dat kan in sommige gevallen ook telefonisch. Ook kan iedereen nog steeds terecht met vragen", vertellen jeugdarts Ellen Peerbolte en jeugdverpleegkundige Eva van der Heijden.

Moerdijk beschikt over drie consultatiebureaus in Zevenbergen, Klundert en Fijnaart. TWB zorgt voor de uitvoering. Plakband op de vloer maakt bezoekers duidelijk hoe zij op anderhalve meter afstand kunnen blijven van de medewerkers. In de wachtruimte staan slechts een paar tafels en stoelen. Het speelgoed ligt voorlopig opgeslagen. Dat is nodig, omdat het consultatiebureau dagelijks wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd. Daarnaast zou het speelgoed na elke speelbeurt moeten worden gereinigd. Dat is in de praktijk onhaalbaar.

Meer ruimte inplannen

De meeste afspraken op het consultatiebureau vinden nog steeds plaats. "Wel plannen we die in met meer ruimte. Zo zijn er niet teveel mensen tegelijkertijd binnen en hebben we tijd om daarna alles te desinfecteren", legt Ellen uit. Bij het bezoek aan het consultatiebureau mag het kind met maximaal één ouder naar binnen. De jeugdverpleegkundige gaat ook niet meer op huisbezoek bij pasgeboren baby's. De eerste afspraak gaat nu telefonisch of de ouder komt langs op het consultatiebureau met de jonge telg. Vooral ouders met een eerste kindje kiezen ervoor om toch langs te komen. Het volgende contact vindt altijd plaats op het consultatiebureau bij de jeugdarts met vier weken.

Telefonisch controle

De jaarlijkse controle voor 2- en 3-jarigen verloopt grotendeels telefonisch. Normaal wegen en meten medewerkers van het consultatiebureau de peuters. "We vragen ouders om dit nu zelf te doen. Zij kunnen de gegevens invoeren via de website Mijn Kind in Beeld en zo de groei inzien in de landelijke groeicurve. "Dat vinden veel ouders fijn om in de gaten te houden", vertelt Ellen. Ouders hebben maandenlang thuisgezeten met hun kroost. Het telefoontje vanuit het consultatiebureau komt dan ook als geroepen. "Ze vinden het fijn om over de afgelopen tijd te praten en om aan te geven hoe deze bijzondere tijd hebben ervaren met de kinderen. Iedereen is heel open", merkt Ellen. Zomaar het consultatiebureau instappen om een vraag te stellen kan niet meer sinds de corona-uitbraak. Toch bestaat het inloopspreekuur nog in aangepaste vorm. Eva: "We werken nog steeds op deze tijden, maar plannen dan een afspraak in. Op deze manier weten we hoeveel mensen er komen."

Vaccinaties

Alle gebruikelijke vaccinatieafspraken op het consultatiebureau gaan ook in deze tijd gewoon door. Het RIVM stuurde alle ouders een brief om het belang van inenten juist nu te benadrukken. Ellen ziet het vaccineren in Moerdijk niet afnemen: "De vaccinatiegraad ligt hier boven de 95 procent. Daar zijn we blij mee, omdat we iedereen zo beschermen tegen ziekte-uitbraken. Mazelen kan bijvoorbeeld ernstige complicaties veroorzaken. Deze ziekte is juist onbekend geworden, omdat mazelen zo weinig voorkomt sinds er massaal wordt gevaccineerd." Ouders zijn ook niet bang om een bezoek aan het consultatiebureau te brengen. Eva: "Dat zagen we alleen in het begin, maar we hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen. Een bezoekje is dus helemaal veilig!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief