Foto: Ties Steehouwer

Brug in de Blauwe Hoef na negen maanden weer in functie

KLUNDERT – Het leggen van de nieuwe brug tussen het Rondeel en het 't Magesijn was dinsdag een fluitje van een cent, maar de voorbereidingen namen precies negen maanden in beslag. Deze wachttijd leverde veel gemopper van de omwonenden op. Zoveel dat de brug in de wijk de naam 'Brug der zuchten' kreeg. Dat zuchten is nu verleden tijd, omdat er nu dus weer overheen gelopen en gefietst kan worden. De brug werd bijna een jaar geleden afgekeurd omdat het hout verrottingsverschijnselen begon te vertonen. 


De brug ligt er nu dus weer.  “We weten dat veel Klundertenaren hier erg blij mee zullen zijn", aldus een woordvoerder van de Gemeente Moerdijk. "Dat de oude brug een half jaar afgesloten is geweest, was vervelend. Dat begrijpen we natuurlijk volledig. Zo moesten sommige inwoners bijvoorbeeld een stuk omlopen voor de ondergrondse container en was het niet altijd duidelijk waarom de brug gesloten bleef. Maar de brug was niet meer veilig, dus het was noodzakelijk deze af te sluiten. De gemeente moest wachten op de omgevingsvergunning voor een nieuwe brug. Deze vergunning is er nu." 

Omwonenden

Omdat de nieuwe brug vroeg in de morgen werd geplaatst, waren er bijna geen omwonenden aanwezig om het plaatsen te bekijken. Een omwonende gaf aan het vervelend te vinden dat het zo lang heeft geduurd: “Er zou toch een soort bruggenplan moeten zijn, zodat er van te voren al een nieuwe gemaakt kan worden." Ook de twee bruggen over de Bottekreek in het centrum van Klundert zijn enkele maanden afgesloten geweest. Niet de brug zelf, maar wel de planken daarop waren verrot. Ria Kaasenbrood van de gemeente heeft alle bruggen binnen de gemeente Moerdijk onder haar hoede. Zij vertelt dat de bruggen in het centrum van Klundert alleen nog maar een verfje moeten krijgen. 

Drie delen

De nieuwe brug in de Blauwe Hoef heeft dat niet nodig omdat die van hardhout is gemaakt. Hij werd in drie delen geplaatst op houten palen die 'op kleef' in de bodem van de watergang zijn gedrukt. Hij werd in drie stukken geplaatst waarna de delen door middel van stalen pennen, die niet te zien zijn, aan elkaar werden bevestigd. Een andere brug binnen de gemeente, in Moerdijk-dorp, is eigenlijk ook aan vervanging toe. 

De gemeente Moerdijk daarover: “De brug tussen de Grintweg en de Kloosterstraat in het dorp Moerdijk wordt niet vervangen door een nieuwe, maar is voortaan alleen nog te gebruiken door fietsers en voetgangers. Auto’s met bestemming in de buurt volgen voortaan een alternatieve route en vrachtverkeer wordt zoveel mogelijk buiten het centrum omgeleid. Op deze manier wordt het dorpshart met de speelplekken een stuk verkeersveiliger en blijft iedereen in het dorp bereikbaar."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES