Henk Hendrikx bij 'zijn' theater'
Henk Hendrikx bij 'zijn' theater' Foto: Marjanne Dijkstra
GEDECOREERDEN

Henk Hendrikx is een echt theatermens

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Henk Hendrikx (68) uit Zevenbergen.

Behalve vrijwilliger bij het carnaval als onder andere prins Carnaval en bij Pitch Moerdijk, draait het grootste deel van de vrijwillige activiteiten van Henk Hendrikx om het theater. Het interview vindt dan ook plaats in Theater De Schuur. "Ik werk al vijfenveertig jaar als theatermaker. Ik werkte in het Vormingswerk Jeugdvolwassenen, waarin ook vormingstheater voorkwam. Begin jaren tachtig werd ik aangesproken of ik geen theater voor kleuters wilde maken. Vanuit daar ontstond het theaterduo Stoffer& Blik - ik was Stoffer - waarmee we twaalf jaar lang speelden. Op het moment dat we in alle grote Nederlandse theaters stonden stopten we."

Kleinkunst

Inmiddels wordt er alweer heel veel jaar theater gemaakt in Theater De Schuur. "We zijn hier na wat omzwervingen beland. Ooit was het een peuterspeelzaal en we hebben wel drie keer verbouwd. We zijn hier begonnen met improvisatietheater. Ook Jochem Myer heeft hier drie keer gespeeld voor hij doorbrak en Lebbis & Jansen hebben hier eens een try-out gehouden van hun oudejaarsconference. Landelijk staan we dus ontzettend goed aangeschreven." 

Het doet Hendrikx dan ook pijn dat hij een heel goed seizoen helemaal moest omboeken naar het volgende jaar. "Door het coronavirus kunnen we hier veel minder mensen kwijt. Gemiddeld zit er hier op een theateravond 100 man binnen, maar dat zijn er nu zo'n 35. Het is op het moment meer een theatercafé en als we die anderhalve meter moeten waarborgen, kunnen er nu eenmaal minder mensen naar binnen. We blijven steeds met de gemeente in onderhandeling. Ik hield me nooit bezig met de vaste lasten, maar op het moment weet ik dat precies. In juli gaan we open voor voorstellingen van de groepen 8, maar hopelijk kunnen we snel versoepelen."

Onderscheiding

De dag dat de burgemeester hem belde dat hij een koninklijke onderscheiding zou krijgen, was Hendrikx druk bezig met allerlei regelzaken. "Ik was er totaal niet mee bezig. Ik was op die dag druk bezig met financiële steun aanvragen bij de gemeente en was aan het werk op mijn laptop. Normaal zou mijn vrouw zeggen dat ik 'm eens moest wegleggen, maar nu kwam het haar wel goed uit. Toen Jac Klijs belde dacht ik nog 'hij belt toch niet om die vergadering af te zeggen', omdat ik ook nog een gesprek bij de gemeente zou hebben. 

Toen hij eenmaal had verteld over het lintje, kwamen onze kinderen en kleinkinderen toeterend door de straat rijden. Alle kleinkinderen hadden een eigen lintje gemaakt dat ik kreeg opgespeld. 's Avonds kreeg ik hier in het theater nog een superleuke film van drie kwartier vertoond van allemaal familie en vrienden die me feliciteerden met de onderscheiding. Het is toch wel heel mooi om te zien dat zoveel mensen me dit gunden. Maar ik had het niet gekund zonder alle andere mensen om me heen. "



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief