50-dingenboekjes maakt kinderen natuurbewust
In het boekje zit een prachtige kaart.
In het boekje zit een prachtige kaart. (Foto: Ties Steehouwer)

50-dingenboekjes maakt kinderen natuurbewust

ZEVENBERGEN – In de Boemerangschool kreeg de kinderen van groep drie en wethouder Jack van Dorst het eerste 50-dingenboekje editie 2020 uitgereikt van Petra Wevers als vertegenwoordiger van KrachtigBuiten. Het is het vierde jaar op rij dat het gratis wordt uitgereikt aan alle basisschool leerlingen van groep drie. Omdat de vorige boekjes op waren is van het boekje meteen maar een update gemaakt zodat het er nog mooier uitziet dan de vorige druk.


De ‘50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde’ is de officiële titel van het boekje. Ieder kind uit groep 3 krijgt een exemplaar. De nadruk ligt op beleven en zelf doen. Het boekje is zo opgezet dat het echt van het kind zelf is. Ze kunnen hun eigen naam erin zetten en bij elke activiteit is er ruimte om tekeningen of notities te maken en dingen op te plakken. Activiteiten zijn er voor alle leeftijden en alle seizoenen. Als de activiteit afgerond is kan het ‘hoekje’ achterin het 50-dingenboekje op de zegeltjeskaart geplakt worden.

Beleven en zelf doen
Het 50-dingenboek bevat ook een grote kaart van de omgeving. Daarop zijn door verschillende betrokkenen de beste plekken gemarkeerd voor diverse activiteiten en in deze herdruk staan ook alle vlinderidylles en insectenhotels die onze BIJvriendelijkste gemeente heeft aangelegd. Centrale rol speelt Huiszwaluw Sjak. Als vaste deelnemer aan de activiteiten duikt hij op iedere pagina op en neemt hij de kinderen mee op avontuur.

Donatie
Naast een financiële toezegging van de gemeente Moerdijk hebben verschillende organisaties een donatie gedaan. Daarmee kon KrachtigBuiten de ontwerper en de drukker betalen. Het boek is tevens te koop bij verschillende streekwinkels, Fort Sabina, het Vlasserij – en Suikermuseum en zorgboerderij Zwanenhoeve voor iedereen die te oud is om het gratis te krijgen. Maar heeft men een kind dat op speciaal onderwijs zit buiten gemeente Moerdijk dan is deze gratis op te vragen via info@krachtigbuiten.nl 

Instructiefilmpje 
Ieder jaar organiseert KrachtigBuiten een 50-dingenDOE programma op een van de locaties die op de kaart aangegeven staan. Dit jaar was zorgboerderij Zwanenhoeve de aangewezen locatie om een selectie van 50-natuuractiviteiten te beleven. Helaas door corona is hier roet in het eten gegooid. Door corona is dat programma afgelast en bleven de boekjes opgeslagen. Petra Wevers bedacht een manier om in deze periode toch de boekjes bij de kinderen van groep 3 te krijgen. Met een bijdrage van gemeente Moerdijk en Waterpoort werkt is er een filmpje gemaakt op verschillende mooie locaties in de buurt. Met dit filmpje kan de leerkracht in de klas de kinderen uitleggen, waarom zij dit boekje krijgen en wat ze er mee kunnen doen. Het boekje is te koop via www.krachtigbuiten.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>