Wil Leter - Orth geniet van contact met mensen.
Wil Leter - Orth geniet van contact met mensen. Foto: Marjanne Dijkstra
GEDECOREERDEN

Wil Leter helpt al jaren in De Zeven Schakels

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen niet meteen persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Wil Leter - Orth (72) uit Zevenbergen.

Hoe het was toen de burgemeester haar belde? "Ik zag er niet uit die dag", herinnert Wil Leter - Orth zich. "Mijn dochter was er bij toen Jac Klijs me belde en heeft het gefilmd. Wacht." Ze pakt haar telefoon en scrollt over het apparaat. Op het filmpje is te zien hoe Leter het gesprek met burgemeester Jac Klijs voert en hoe de uitdrukking op haar gezicht verandert van verbazing, naar ongeloof en verrassing. Inmiddels is ze weer een beetje bijgekomen. "Ik wilde eerst niet eens opnemen, want het was een nummer dat ik niet kende. Nu vind ik het vooral spannend dat hij hier langskomt op 3 juli (het gesprek vond plaats voor de uitreiking van het lintje, MD). Drinkt hij koffie, limonade of niks? Ik weet wel al precies wat ik aantrek."

Den Haag

Leter is van oorsprong geen Brabantse. Ze werd geboren in Den Haag en kwam in 1974 vanuit Vlaardingen in Brabant wonen. "Mijn man had een baan bij Shell en het was toen makkelijk aan een huis komen hier." Inmiddels is ze al weer negen jaar weduwe, maar krijgt regelmatig haar drie kinderen en kleinkinderen over de vloer in haar gezellige huis in Zevenbergen.

Eten

Alweer dertig jaar doet Leter vrijwilligerswerk in De Zeven Schakels. "Ik zeg nog altijd Sancta. Ik reageerde op een advertentie in de krant waarin vrijwilligers werden gevraagd. Ik heb me toen aangemeld en hielp bij het breien en borduren. Ik heb dat een paar jaar gedaan. Later hielp ik in het restaurant. Daar moest ik alles klaarzetten voor het koffie- en theedrinken, maar na een tijdje deed ik weer wat anders." Leter - Orth werkte ook zes jaar op een geriatrische afdeling. "Dat was een heel erg leuke tijd. Er was daar geen gemeenschappelijke ruimte dus op de gang zong ik met de mensen kinderliedjes. Die kenden ze allemaal nog erg goed. Of ik deed een spel met spreekwoorden. Dan begon ik en zij maakten de spreekwoorden af, dat waren dingen die ze allemaal nog kenden. Uiteindelijk ben ik ook daar gestopt. Ik vind het het leukst om met de mensen tussen de middag te eten. Je merkt dat ze dat fijn vinden. Ik let dan op of de mensen genoeg en ook goed eten. Ik houd ook in de gaten als mensen er misschien niet zijn. Ik vind het ook leuk om een gezellig praatje te maken met de mensen en soms blijf ik wel eens plakken."

Niet vervelen

De afgelopen tijd kon Leter - Orth niet in De Zeven Schakels aan de slag. "Kijk, het was natuurlijk gewoon zo, maar het was wel heel gek. Ik verveel me niet snel en heb me vermaakt met nordic walking en 's morgens doe ik altijd mee met gym op televisie. Verder klungelde ik thuis maar wat aan. Ik ben een aantal keer langs De Zeven Schakels gelopen en mensen zwaaiden dan naar me. Ik hoop dat ik er snel weer aan de slag mag, want ik geniet nog steeds ontzettend van het werk daar."[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief