Gerritdien Burink-Vreeken neemt afscheid van het Markland College.
Gerritdien Burink-Vreeken neemt afscheid van het Markland College.

Gerritdien Burink-Vreeken neemt na 39 jaar afscheid van haar leerlingen

Door: Sandra Broosus algemeen

ZEVENBERGEN - “Na 25 jaar op het Markland College Oudenbosch/Zevenbergen en bijna 39 jaar in het onderwijs werkzaam te zijn geweest wordt het tijd om ruimte voor andere bezigheden te maken. Ik heb al te lang teveel uitgesteld, en als 60-plusser moet je dat niet meer doen, zeker als je merkt dat het fysiek allemaal zwaarder wordt. Naast de conversatielessen Spaans voor volwassenen die ik blijf geven, zal de (cello)muziek een grotere rol gaan spelen, en zal onder andere de teken- en schilderhobby weer worden opgepakt. Ik heb de keus uit talloze vrijwilligersprojecten zoals taalmaatje, NT2 onderwijs: genoeg mogelijkheden om mijn onderwijservaring in te zetten. En wat vaker op pad met de wandelschoenen aan of op de fiets. De Camino de Santiago? Hopelijk een droom die uit gaat komen”.

DOOR TIES STEEHOUWER

Met bovenstaande woorden begon de ontslagbrief van Gerritdien Burink die wij met haar toestemming gedeeltelijk in dit artikel plaatsen. Door ziekte van haar man was een gesprek niet mogelijk zodat er schriftelijke met haar gecommuniceerd is. Zij gaat verder in haar brief: “Nu de knoop is doorgehakt geeft dat opluchting en ruimte. Een roostervrij leven, zonder (die altijd aanwezige) werkdruk! Maar het stemt ook weemoedig om afscheid te nemen van een beroep waarin ik me altijd senang heb gevoeld. Mijn jaren in het onderwijs hebben me gevormd en ongelooflijk veel rijkdom gebracht. De ontwikkeling van je vak, in mijn geval Frans en Spaans, de veelheid aan taken waaraan je je verbindt (sectievoorzitter, mediatheek, lentoraat, DELF, meerdaagse reizen, chansonavonden, enzovoort), de samenwerking en gezelligheid met de collega’, maar vooral het onderwijs zelf: de telkens terugkerende uitdaging om jongvolwassenen vooral positief, begripvol te benaderen, te motiveren, en om ze te zien groeien (op welk niveau dan ook) en ze uiteindelijk de hand te schudden bij de diploma-uitreiking”.

Loopbaan

Buiten het bovenstaande om stelde wij haar ook enkele vragen: Vertelt u een iets over uw loopbaan?. Ik neem per 1 september 2020 ontslag en ben dan 64 jaar. Ik heb een 1e graads bevoegdheid Frans en Spaans. Lesgegeven op het Veenlanden College in Mijdrecht, daarna op het Markland College Oudenbosch/Zevenbergen. Vanaf 2013 in Zevenbergen de nieuwe bovenbouw helpen inrichten voor het vak Frans. Waarom gekozen voor het onderwijs? Roeping? Niet direct een roeping. Wel een passie voor talen en literatuur en een vader die in het onderwijs zat.

Lesgeven

Is het lesgeven in Zevenbergen en Oudenbosch moeilijker of juist makkelijker dan in de Randstad? 25 jaar geleden vond ik het verschil enorm tussen De Randstad en Brabant, boven de rivieren en onder de rivieren. Leerlingen uit bijvoorbeeld mijn eerste school in Mijdrecht waren veel directer en assertiever. In Brabant waren ze heel wat braver en gezagsgetrouwer. In de loop van de jaren zijn die verschillen wel minder groot geworden, denk ik. Wel is het Markland nog een hele ‘witte’ school. Ook dat is een verschil met het Westen. Bent u aan het pensioen toe? Nee, ik zou best nog wat jaren door kunnen gaan, maar dan blijf ik wel dingen uitstellen waarvoor ik naast school geen tijd heb. En dat is zonde. Nu mijn man blind is geworden, heb ik ook eigenlijk geen andere keus meer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief