Afbeelding
Foto: Marjanne Dijkstra
GEDECOREERDEN

Peter Dingenouts zat in verschillende besturen

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

STANDDAARBUITEN - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet meteen persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Peter Dingenouts (69) uit Standdaarbuiten.

Peter Dingenouts is de eerste geïnterviewde uit deze reeks die wel de onderscheiding heeft ontvangen ten tijde van het gesprek. Er komt een grote doos tevoorschijn en trots laat hij het lintje en de bijbehorende oorkonde zien. "Het was heel erg leuk dat de burgemeester toch een ronde maakte om iedereen te voorzien van de koninklijke onderscheiding. Hij is hier zo'n twintig minuten geweest, in de tuin en op gepaste afstand. Mijn vrouw Nel mocht de onderscheiding opspelden. Wel mooi, want zij heeft echt maanden haar mond gehouden over de verrassing die mij ten deel zou vallen. Op de ochtend dat de burgemeester zou bellen was ik thuis en wilde ik gaan wandelen."

"Mijn vrouw bleef maar pushen dat ik thuis moest blijven, onze dochter zou komen, maar dat duurde heel lang. Uiteindelijk stond mijn telefoon op stil en kon de burgemeester me toen helemaal niet bereiken, gelukkig kwam dat later op de dag goed. Het krijgen van deze onderscheiding is een mooie erkenning van je vrijwillige bezigheden. En grappig detail: mijn vader kreeg er ook één, dit jaar precies veertig jaar geleden."

Bibliotheek

Dingenouts was 24 toen hij betrokken raakte bij de bibliotheek in Standdaarbuiten. "Ik ben tien jaar secretaris geweest. Op een bepaald moment was er sprake van dat de bibliotheek zou verdwijnen omdat de kern te weinig inwoners zou hebben. Tot aan de Raad van State toe hebben we toen geprocedeerd en toen de bieb voor Standdaarbuiten behouden. Ook ben ik penningmeester geweest voor de Muziekschool in Oudenbosch en bestuurslid bij de St. Antoniusschool. Daarna heb ik alles even op een lager pitje gezet omdat ik in Rotterdam bestuurskunde ging studeren. Dat vergde veel van mijn vrije tijd, want na mijn werk moest ik drie avonden in de week naar Rotterdam."


Slingers

Sinds 2002 is Dingenouts ook gastheer bij de Botanische tuin Arboretum in Oudenbosch. "Ik ben daar eigenlijk door mijn vrouw terechtgekomen en het is iets dat we samen doen. Ook ben ik betrokken bij de Heemkundekring, ben ik sinds 2005 bestuurslid van filmtheater Fanfare en was ik lid van de cliëntenraad van het Bravis ziekenhuis waar ik advies gaf over de fusie. Vanuit mijn werkzame leven heb ik veel fusies meegemaakt en dat traject ken ik een beetje." 

Hij lacht als hij gevraagd wordt naar de hoeveelheid dingen die hij deed: "Veel mensen zijn misschien vooral doeners, ik ben meer van het bestuurlijke werk. Dat vind ik leuk, het ligt me altijd wel." Voorlopig zit Dingenouts nog niet stil. "We hebben samen een heel actief leven. We passen op op de kleinkinderen en gaan vaak samen op pad naar de film, theater of museum. Je moet tenslotte zelf de slingers ophangen in het leven."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief