Cor Nieuwkerk en Jack van Dorst verkennen het fietspad. FOTO CORINE ROKS
Cor Nieuwkerk en Jack van Dorst verkennen het fietspad. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Nieuw fietspad op Appelaarsedijk eindelijk gereed

Door: Corine Roks Algemeen

FIJNAART – Zeker tien jaar heeft men moeten wachten op de aanleg van een nieuw fietspad op de Appelaarsedijk. De vertraging was te wijten aan een juridische procedure wegens de aanbesteding, het extreem natte weer van eind 2019 en corona. Op deze woensdagmiddag wordt het lange wachten dan eindelijk beloond. Aan wethouder Ruimtelijke Ordening, Jack van Dorst, van de gemeente Moerdijk en Fendertenaar Cor Nieuwkerk die zich al jarenlang inzet voor een goed en veilig fietspad de eer in de pedalen te klimmen voor een proefrondje.

Een veilig en duurzaam fietspad, gemaakt van veelal gerecycled materiaal en beton dat door glasvezel is versterkt. Onderhoudsvrij waarop zeker vijftig jaar gefietst kan worden. En als finishing touch duurzame verlichting die pas aangaat bij gebruik van het fietspad.

Krediet

De wethouder is content met het fietspad waarvoor de gemeente een krediet van € 1.640.000 tot haar beschikking had. “We hebben al positieve mails van omwonenden mogen ontvangen, voornamelijk over de goede communicatie”, laat hij tijdens zijn welkomstwoord weten. Het traject beslaat totaal zes kilometer, drie aan elke zijde van de weg. Speciale gast tussen de tiental aanwezigen is de heer Cor Nieuwkerk, een geboren en getogen Fendertenaar en woonachtig aan de Appelaarsedijk. “Heette vroeger Nieuwe Molensedijk. Een echte zanddijk die er gedeeltelijk aan moest geloven bij de aanleg van een nieuwe verbinding naar Roosendaal. Het zand dat overbleef werd in 1954 gebruikt om dijken te versterken als gevolg van de watersnoodramp. In 1956 werd de weg verhard, een vlakke weg zonder fietspad waarop het steeds drukker werd. Samen met omwonenden hebben we destijds een brief naar de provincie gestuurd om de onveilige situatie aan te kaarten. Eind jaren zestig kregen we een fietspad”, weet de heer Nieuwkerk te vertellen.

Hobbelig

Het fietspad houdt sindsdien de Fijnaartse gemoederen bezig vanwege de snelle slijtage als gevolg van wortels, het hobbelige pad heeft inmiddels het nodige onderhoud ondergaan. En nu dus geheel vernieuwd, dit tot tevredenheid van betrokkenen. “Jarenlang hebben we erop gewacht, ben heel blij met het resultaat, al zijn er nog wat onveilige plekjes”, aldus de Fijnaarter. Tijdens de rit wijst Nieuwkerk op het hoogteverschil tussen het fietspad en de berm: “Hier ongeveer 20 centimeter, hebben we met de werkgroep ‘Fijnaart Bereikbaar en Veilig Onderweg’ geconstateerd”. Volgens projectleider van de gemeente Moerdijk, Dirk Bouwens, verhoogt de rand vanzelf, een natuurlijk proces dat even geduld vergt.

Rotonde

Naast de inwijding van het nieuwe fietspad wordt op deze middag ook de laatste hand gelegd aan de rotonde Molenstraat. De wethouder neemt een stukje asfaltering voor rekening en krijgt hierbij assistentie van een zeer ervaren wegenbouwer. De rotonde is een belangrijk verkeersknooppunt van en naar Fijnaart, Heijningen en Stampersgat en de aansluiting op het nieuwe fietspad. De projectleider over de eerdere conditie van dit knooppunt “Scheuren tot op de fundering, vandaar dat hij helemaal opnieuw geasfalteerd is. Een stukje trottoir is nu fietspad geworden. Dit voor een betere en veiligere aansluiting”. Door het nieuwe asfalt is ook de trillingsoverlast sterk verminderd. Het nieuwe fietspad is al enige weken in gebruik, de rotonde wordt op vrijdag 17 juli geopend voor alle verkeer.

asfalteren, Appelaarsedijk


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief