José Buijs: 'Volgens veel leerlingen ben ik wel veeleisend. Ik wil hoog inzetten'
José Buijs: 'Volgens veel leerlingen ben ik wel veeleisend. Ik wil hoog inzetten' Foto: Ties Steehouwer

Docent José Buijs neemt afscheid van Markland

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – 41 jaar lang de Franse taal onderwijzen dat moet niet makkelijk zijn geweest. Het bovenstaande zullen veel mensen beamen maar in een gesprek met leraar Frans José Buijs bleek dat absoluut niet het geval te zijn. Buijs is de rust zelf en dat moet ook zeker voor de klas het geval zijn.

Buijs is de rust zelf en dat moet ook zeker voor de klas het geval zijn. Frans is niet het makkelijkste vak om te geven maar de scheidende leerkracht geeft aan daar in de loop der jaren geen enkele moeite mee te hebben gehad.

Liefde voor taal

José Buijs werd bijna 67 jaar geleden op het uiterste oostelijke puntje van het eiland Flakkee geboren. Hij ging naar de middelbare school in Middelharnis en daar ontwikkelde hij zijn liefde voor de Franse taal. “Ik heb daar veel geleerd maar dacht toch dat kan veel beter. Er werd toen bij het leren van Frans veel aandacht besteed aan de grammatica en minder aan de praktische toepassing”. Buijs bleek een talenknobbel te hebben en behaalde naast een bevoegdheid voor Frans ook nog de bevoegdheid voor Duits. Het lesgeven begon voor hem in Zwijndrecht en na enkele jaren solliciteerde hij bij de rechtsvoorganger van het Markland College, waar hij 38 jaar aan verbonden bleef. De laatste jaren gaf hij minder les maar werd hij belast met een hele lijst van andere schoolse zaken zoals kwaliteitsbewaking, PR-werk, cultuur, vertrouwenspersoon, veiligheid en nog veel meer.

Leerlingen

Op de opmerking dat de Franse taal niet de makkelijkste taal is om te leren reageert hij: “Voor mij wel maar voor de leerlingen niet, maar ik heb me altijd de vraag gesteld: Wat kun je ermee. Dat is het belangrijkste in het leven”. Op de vraag of hij de leerlingen in 1978 moeilijker vond dan die van nu antwoord hij: “Kinderen zijn kinderen en dat verschilt niet zoveel met vroeger”. Hij zegt dat hij in de loop der jaren meer en meer een opafiguur voor de leerlingen is geworden. “Eerst stond ik meer tussen de leerlingen in, later werd ik een vaderfiguur voor hen en dan nu een op opafiguur”.

School

Over de sfeer op het Markland College is hij zeer te spreken. “Alle lichten staan bij de inspectie op groen, er zijn veel nieuwe aanmeldingen van leerlingen en wij hebben hier een fijn publiek”. Een tevreden scheidende leraar dus. Erg te spreken is hij ook over de manier waarop de regering streeft naar gelijke kansen voor iedereen. “Zo kon iedereen tijdens de coronacrisis gewoon doorleren en hebben wij een verlengde brugklas van twee jaar”. Zijn omgang met de leerlingen noemt hij “niet te amicaal, maar gewoon normaal, maar volgens veel leerlingen ben ik wel veeleisend. Ik wil hoog inzetten”. Over het vele mailverkeer tussen de leerkracht en de leerlingen en hun ouders is hij niet zo te spreken. “Je kunt beter met de ouders onder vier ogen met elkaar praten en dan merk je dat iedereen heel redelijk is”. “En wat gaat u doen nu u met pensioen bent?”. “Ik ben vrijwilliger bij RBC waar ik onder andere jonge voetballers helpt met hun studie, ik tennis en ga natuurlijk op vakantie in Frankrijk en o ja ik heb ook nog twee kleinkinderen”. Het afscheidsfeest van José Buijs is vanwege de corona crisis uitgesteld tot september.

BIJDRAGE TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief