Brouwerij D’n Luie Nond: altijd op zoek naar het perfecte bier
Foto: Ties Steehouwer

Brouwerij D’n Luie Nond: altijd op zoek naar het perfecte bier

KLUNDERT - Door vers bier te mengen met gerijpt bier, ontstaat oud bruin bier. Het belangrijkste voordeel, naast de uitzonderlijke smaak, is een langere houdbaarheid. Jakobus Buijs uit Klundert bedacht en beschreef in 1799, als eerste in de wereld, dit brouwproces in zijn boek ‘De Bierbrouwer'. 


Het hierboven aangehaalde boek was de voornaamste inspiratie voor de broers Han Strootman, Jeroen Strootman, Marc Strootman, neef Ron Strootman en Paul Langeweg om zich te gaan toeleggen op het brouwen van een eigen merk bier. Daarnaast lieten de vijf vrienden zich inspireren door hun liefde voor bier en door familielid Henk Strootman die in de Stad Klundert, een verbouwde kerk, een bierproeflokaal liet inrichten met de optie om in de stad ooit nog eens een echte brouwerij van de grond te krijgen. De oprichters van brouwerij D’n Luie Nond waren als verwoede hobbybrouwers al op zoek naar het perfecte bier en dat doen ze nog steeds. Bij de introductie van hun bieren Jakobus Buijs Blond, Bruin en IPA gingen de vrienden beslist niet over een nacht ijs. Zij ontwierpen een uniek logo, geïnspireerd op Jakobus Buijs en de vesting Klundert. In het etiket zijn de glas-in-loodramen van de voormalige rooms-katholieke kerk verwerkt. Marc Strootman: “Het mooie is dat de brouwerij van Buijs aan het eind van 1700 was gelegen recht tegenover de kerk en dat als het Hollandsch Diep was dichtgevroren, men toestemming had om het water uit de gracht te gebruiken”.

BIJDRAGE TIES STEEHOUWER

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>