Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Optometrist Esmee van der Steeg: 'Altijd dichtbij kijken naar beeldscherm niet goed voor de ogen'

Door: Ties Steehouwer Algemeen

In de volksmond wordt wel eens gesproken over vierkante ogen of tv-ogen. Bij Brilmode Rob Boon in Zevenbergen weten ze daar bij monde van optometrist Esmee van der Steeg alles van.

Zij vertelt dat ze vooral gespecialiseerd is in het vaststellen en behandelen van branderige, vermoeide ogen bij kinderen. “Het is goed de ogen van kinderen regelmatig te controleren omdat bij hen bijvoorbeeld de minwaarde bij vermoeide ogen snel achteruit kan gaan en dat kunnen we met de juiste adviezen en behandelingen sterk afremmen. We zijn tegenwoordig gewend om van dichtbij te kijken naar allerlei beeldschermen, zoals laptops, computers, tablets en telefoons. Dat is niet goed voor de ogen. Wij raden dan ook aan om de kinderen buiten te laten spelen zodat ze meer in de verte gaan kijken”. 

Bijziendheid kan ook erfelijk zijn volgens Esmee van der Steeg. “Met speciale lenzen kunnen we die bijziendheid bij kinderen afremmen maar dat kan ook door de ogen zo nu en dan rust te gunnen bij het langdurig kijken naar een beeldscherm”. Deze 20-20-20 regel bestaat uit 20 minuten scherm kijken of een boek lezen, 20 seconden uit het raam in de verte kijken en 20 voet afstand van het scherm houden. Er zijn zelfs apps die waarschuwen om even te gaan rusten. Ook helpt het om een blauw filter voor het scherm te zetten en corrigeren nachtlenzen de lenzen in het oog. Onze ogen krijgen in deze moderne tijd te veel prikkels en dat kunnen wij gedeeltelijk corrigeren.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief