Boeken mét boekenlegger
Boeken mét boekenlegger Foto: Wilma de Jong

Piet Roks verzamelde nieuws en stelde boek samen

Sport en vereniging

FIJNAART - Nadat Piet Roks de driedelige serie boekjes over de plaatselijke handelaren had afgesloten, pakte hij al spoedig de draad weer op. Eerst verzamelde hij veel feiten uit het verleden van Fijnaart en Heijningen.

Tussen 1700 en 1800 viel er misschien wel veel te beleven, maar Piet kwam niet zoveel tegen. In 1859 ging de gietijzeren brug over de Dintel open. Dat was wel van groot belang. Niet veel later kwam eenzelfde soort brug bij Stampersgat, ter vervanging van het voetveer. De brugdelen konden worden opgehaald om de scheepvaart door te laten. In september 1927 kwam Fijnaart in het nieuws, landelijk nog wel, want toen trad er een vrouw op als getuige bij een huwelijk. Dat wij toch weer de primeur hadden! In 1972 is de molen, die stond op de plaats van de rotonde op de Nieuwe Molen, gesloopt. Jarenlang stond de molenromp daar, terwijl de wegen er omheen liepen. Drie weken later was er brand in het dorp. De leegstaande school onder aan de Molenstraat brandde uit. Nog een zaaltje boven was in gebruik door de Kath. Werkende Jongeren. Kort daarop ging die club ook ter ziele. De verzameling nieuwsfeiten eindigt in 1996 wanneer de gemeente Fijnaart en Heijningen opgeheven wordt en deel gaat uitmaken van de gemeente Moerdijk.

Voor de prijs van maar € 14 ontvangt u 175 pagina's vol nieuws van alle tijden. En dan moet je toch vaststellen dat er heel wat omging in de dorpen 'waar nooit wat gebeurt'.

Boeken zijn te koop tijdens openingsuren di+do van 14.00-16.00 uur in het Watersnoodhuis. Verder bij de Topshopper, Molenstraat 20 in Fijnaart en op de adressen Ooievaarspad 3, Parelstraat 24-G en Appelaarseweg 8. Omdat de heemkundige vereniging in 2020 40 jaar bestaat, is aan ieder boek een boekenlegger toegevoegd!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief