Wandelen op de bodem van de haven: Water gaat over paar weken stromen
haven Zevenbergen
haven Zevenbergen (Foto: Will Rombouts)

Wandelen op de bodem van de haven: Water gaat over paar weken stromen

ZEVENBERGEN – Lopen op de bodem van de haven. Deze kans is niet voor iedereen weggelegd, maar de lokale pers kreeg deze gelegenheid woensdag. Over een paar weken is dit niet meer mogelijk. Dan gaat het water stromen. Eigenlijk zouden tweeduizend mensen een kijkje mogen nemen, maar deze gelegenheid kon door het toenemende aantal coronagevallen niet doorgaan.


Pal voor onze neus zien we de enorme damwanden. De huizen boven ons lijken wel miniatuur. Een strakblauwe lucht kijkt op neer. Nog een paar weken en dan weerkaatst de zon straks op het water. Om ons heen zijn werklui druk bezig met het afronden van de laatste klussen. Zo liggen bijna alle bruggen inmiddels over de haven heen. De werkzaamheden verlopen voorspoedig. “Ik ben super tevreden. We hebben de starthandeling begin 2019 verricht en begonnen toen met het omleggen van de leidingen”, blikt projectmanager Thijs Gilde van de gemeente Moerdijk terug.

Indrukken damwanden

Daarna volgden tal van zware klussen. Het spannendste vond Gilde het inbrengen van de damwanden. Die zijn grotendeels ‘ingedrukt:’ “Daaraan hingen een hoop risico’s. De omgeving is ook complex.” Gelukkig ging dit grotendeels soepel. Het centrum van Zevenbergen is rijk aan oude historische pandjes en die mochten natuurlijk niet worden beschadigd. De belangrijkste uitdaging was om ervoor te zorgen dat bewoners, winkeliers en horecaondernemers zo min mogelijk overlast ervoeren. “Winkels en cafés moesten open kunnen blijven. Daar gaat alles immers ook gewoon door”, geeft Gilde aan.

Zenuwcentrum werkzaamheden

De rondleiding begint in het kantoor op een steenworp van de haven waar de medewerkers van de gemeente en Strukton Civiel Zuid-Van den Herik dagelijks werken. Dit pand is het zenuwcentrum voor het Centrumteam Zevenbergen. Van daaruit houden zij alles in de gaten en zijn zij altijd aanspreekbaar voor omwonenden en ondernemers. We lopen de havenbak in en komen uiteindelijk uit bij de betonnen duiker. Die verbindt ondergronds het Haveneind verbindt met de Rode Vaart aan de Kristallaan. Via het afdalen van de ladder lopen we de aardedonkere tunnel in om weer uit te komen in het centrum. Een zaklamp zorgt voor een straaltje licht. Slechts een hek verspert de doorgang. Een bijzondere inkijk, omdat je hier straks lopend niet meer door kan. Straks spoelt het water met volle kracht door deze duiker.

Duiker

Het is de bedoeling dat de duiker binnen tien jaar overbodig wordt. Dan kunnen kleine bootjes de haven in- en uitvaren. Straks kun je er wel met een kano in, maar die moet je wel over de speciale helling tillen naast de trap aan bij het Haveneind. Binnenkort komt er ook een virtuele rondleiding. Iedereen kan dan digitaal ‘over de bodem van de haven lopen’, want de rondleidingen uitstellen is geen optie. De werkzaamheden moeten door, zodat de eerste liters water de haven in november in kunnen.


Haven Zevenbergen - Will Rombouts


Will Rombouts

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>