Afbeelding
Foto: Will Rombouts

Broers Herman en Adolf Kläring ontvangen postuum Oorlogskruis

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – De broers Herman en Adolf Kläring ontvingen vrijdag postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis. Dat gebeurde op het gemeentehuis in Zevenbergen waar hun familie woonachtig is. Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een ereteken voor orde en vrede en kan worden toegekend aan de militairen die in het toenmalige Nederlands-Indië tussen 1945 en 1951 in dienst zijn geweest.

De uitreiking vond in een sobere plechtigheid plaats waarbij de anderhalve-meter regel strikt werd gehanteerd. Liz Kläring en Linda Kläring namen de onderscheidingen en certificaten voor Herman en Adolf in ontvangst. De twee broers werden geboren in Jogjakrata. Adolf trad in dienst bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) als beroepsfuselier der tweede klasse Infanterie. Hij was handlanger van de bediener van de karabijn-mitrailleur. 

Op 8 maart 1942 werd hij krijgsgevangen genomen op Java. De Japanners verplichtten dwangarbeid te verrichten voor de Parkan Baroe spoorlijn in Sumatra. In mei 1945 werd hij ernstig ziek en overleed hij aan de gevolgen van malaria.

Herman Kläring ging in 1941 in dienst bij de KNIL met de rang van militie soldaat der Genie. Hij diende in het derde bataljon Genie in Tjimahi. Datzelfde jaar ging hij over naar het tweede bataljon Genie in Soerabaja. Hij diende bij het voorlichtingsdetachement in Soerabaja waar hij werkte als zoeklichtbedienaar. In Kamal op het eiland Madoera werd hij krijgsgevangen genomen. Hij werkte als dwangarbeider aan de Birma-Siam-spoorlijn. 

Na de Japanse capitulatie kwam hij vrij in Thailand. Na omzwervingen belandde hij op Java waar hij terug in dienst trad bij het elfde bataljon van de Y Brigade in Palembang als chauffeur. In 1948 werd hem grootverlof verleend. In 1950 verliet hij de dienst. Herman overleed op 94-jarige leeftijd in 2014.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief