Mijntje Nijhoff zette zich veel in voor de kerk
Mijntje Nijhoff ondervindt veel steun aan haar geloof.
Mijntje Nijhoff ondervindt veel steun aan haar geloof. (Foto: Marjanne Dijkstra)

Mijntje Nijhoff zette zich veel in voor de kerk

FIJNAART - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet meteen persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Mijntje Nijhoff - van der Giessen (79) uit Fijnaart. Mijntje Nijhoff is de laatste gedecoreerde die aan het woord komt en hiermee komt er een einde aan de reeks met verhalen over mensen die een lintje kregen in 2020.


Voor Mijntje Nijhoff was het telefoontje van burgemeester Jac Klijs een complete verrassing. "Mijn schoonzoon was 65 geworden en mijn dochter had gezegd: 'we vieren het vrijdag en we komen je om 9 uur halen'. Ik vroeg me een beetje af waarom het zo vroeg moest, maar goed. We zaten buiten en hadden lekker koffie en een gebakje met zijn foto erop. Mijn andere dochter was er ook, dus het was heel gezellig. Opeens kreeg ik een telefoon in mijn handen: 'het is voor jou'. Ik was helemaal verbaasd dat er daar telefoon voor mij was. 'Oh meneer de burgemeester', stamelde ik. Ze hebben achteraf zo gelachen om mijn reactie. We hebben toen een hele leuke middag gehad met een hapje en een drankje. Toen ik thuiskwam was het buiten bij mijn huis en in de woning mooi versierd. Ik had er nooit echt over nagedacht dat ik zo'n onderscheiding kon krijgen. Toen hij nog leefde heeft mijn man ook een lintje gekregen. Hij was er ontzettend fier op. Ik herinner me nog een keer dat hij in het ziekenhuis lag en het Koninginnedag was. Ik moest en zou terug naar Fijnaart om zijn lintje te halen." Ze laat een foto zien van haar man in een ziekenhuisbed met zijn lintje op en omringd door rood-wit-blauwe versiering, een oranje tompouce en een foto van toenmalig koningin Beatrix.

Routine

Nijhoff is al 33 jaar koster van de Protestantse kerk in Fijnaart. Sinds een aantal jaar is ze ook pastoraal werker. "Mijn man zat in de kerkenraad en de vorige koster kenden wij ook. Die werd ziek en ik werd gevraagd voor de functie van koster. Dat sprak me wel aan. Nu met het coronavirus ben ik blij dat de kerk weer open mag. Er morgen nu honderd mensen in, maar daar komen we nog steeds niet aan, terwijl er voorheen tweehonderd mensen per dienst in de kerk zaten. We moeten goed ventileren voor en na de dienst." De coronatijd met de intelligente lockdown was erg zwaar voor Nijhoff. "Ik kon niet naar mijn werk in de kerk en in De Fendertshof, de kinderen kwamen af en toe even in de tuin op visite en ik miste gewoon mijn dagelijkse routine. Ik heb veel gelezen gewandeld en in de tuin gezeten."

Kracht

De krasse senior die volgende maand tachtig hoopt te worden, denkt nog niet aan stoppen. "Zolang ik gezond ben, blijf ik dit doen. Het zit ook erg in onze familie, dat we graag anderen helpen. Ik heb ook ontzettend veel houvast aan mijn geloof. Toen mijn man overleed bijvoorbeeld, toen kreeg ik de kracht van God om door te gaan. Ik weet dat Hij altijd bij me is en ik met mijn zorgen en verdriet bij Hem terecht kan."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>