Zevenbergse stewardess Effi op tv in Bij ons aan Boord: 'Van elke vlucht maak ik een feestje!'
Effi Suijkerbuijk gevolgd door RTL5.
Effi Suijkerbuijk gevolgd door RTL5. (Foto: RTL)

Zevenbergse stewardess Effi op tv in Bij ons aan Boord: 'Van elke vlucht maak ik een feestje!'

ZEVENBERGEN - "Ik voel me superveilig in mijn werk. Transavia heeft zoveel maatregelen genomen dat ik zeker niet bang ben om corona op te lopen!" De Zevenbergse stewardess Effi Suijkerbuijk (23) is blij dat ze weer vliegt. Maandenlang zat ze door lockdown noodgedwongen thuis. Effi houdt van haar werk: "Ik probeer van elke vlucht een feestje te maken!" Dat is ook te zien in het tv-programma Bij ons aan Boord. Een half jaar volgde een cameraploeg van RTL5 de belevenissen van het cabinepersoneel. Ook Effi is te zien in de uitzendingen.


RTL begon met filmen, voordat de lockdown begon. In de eerste drie uitzendingen werkt het personeel dan ook zonder mondkapjes en andere voorzorgsmaatregelen. Alle vluchten zitten ook nog stampvol. Effi werkt vooral op korte vluchten. Dat betekent dat ze praktisch geen tijd heeft om in andere landen van de zon of fraaie bezienswaardigheden te genieten: "We vliegen naar de bestemming. Dan zorgen we ervoor dat alles klaar is voor de terugvlucht en keren we weer terug naar Nederland."

Over het werken als stewardess bestaan veel vooroordelen. "De meeste mensen denken we dat alleen koffie serveren, maar we doen zoveel meer. Het belangrijkste is dat we veilig van A naar B vliegen", legt Effi uit. Daarvoor volgt ze ook veel trainingen. Op deze manier is de crew op alle onheilsscenario's voorbereid. Zo weten zij ook hoe zij moeten handelen bij rampen als een brand of een kaping. 

Daarnaast krijgt Effi ook vaker te maken met agressieve passagiers. "Dat gebeurt bijvoorbeeld als zij geen mondmaskers op willen, terwijl alle vliegmaatschappijen dit verplichten. Ook gebeurt het dat mensen onder invloed zijn. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een passagier het zo bont heeft gemaakt, maar het gebeurt weleens dat we een tussenlanding moeten maken om iemand van boord te laten halen."

Kinderen vermaken

Gelukkig volgt 99 procent van de Transavia-reizigers keurig alle richtlijnen. Effi vindt het een sport om het alle passagiers naar de zin te maken. Dat is nog best een uitdaging, omdat één stewardess verantwoordelijk is voor vijftig stoelen. Het is dus dagelijks flink aanpoten. Het leukste vindt Effi om kinderen op een vlucht te vermaken. Veel gezinnen vliegen naar zomerse bestemmingen, zoals Alicante, Malaga of Lissabon. "Het gebeurt weleens dat er veertig kinderen op één vlucht zitten. Dan houden we weleens een tekenwedstrijd. De piloten bepalen dan wie de winnaar is en dan geven we een zak lekkers weg. Ook probeer ik iedereen wel extra aandacht te geven. ", vertelt Effi.

Van maart tot mei zat Effi thuis. In die thuis knutselde ze sleutelhangers die ze via sociale media verkocht. De opbrengst besteedde ze aan het maken van voedselpakketten voor mensen in nood. Ook bakte ze taarten en cakes voor de bewoners van bejaardentehuis De Zeven Schakels: "Ik doe graag wat voor een ander en zo hoefde ik me niet te vervelen!" Inmiddels vliegt Transavia weer met de nodige voorzorgsmaatregelen. 

Wel blijft het spannend: "Vluchten kunnen op elk moment uitvallen, als reisadviezen weer worden aangepast. Het rooster zit dan ook nog niet vol. Ook blijven veel stoelen leeg. Het gebeurt soms dat we met maar veertig mensen vliegen, maar het verschilt. Zo zaten de vluchten naar Italië en Portugal wel vol." Effi had er geen moeite om te worden gefilmd voor 'Bij ons aan boord': "Het is mooi mensen zo een kijkje te geven van ons werk. Ik heb me ook niet anders voorgedaan, zo ben ik altijd vrolijk en je kunt ook zien dat we als personeel graag dollen onder elkaar!"

'Bij ons aan boord' is elke donderdag om 20.30 uur te zien op RTL5 en terug te kijken via het YouTube-kanaal van Transavia. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>