Predikant Franc de Ronde: ‘We moeten solidair zijn met de samenleving’
<p>Franc de Ronde</p>

Franc de Ronde

(Foto: Wendy Verhagen)

Predikant Franc de Ronde: ‘We moeten solidair zijn met de samenleving’

FIJNAART - Franc de Ronde is predikant van de Protestantse Gemeente Fijnaart, Heijningen en Standdaarbuiten. In de Dorpskerk in Fijnaart kunnen met anderhalve meter afstand honderd mensen terecht.
Toch zat de kerk de afgelopen weken niet helemaal vol. “Vanaf de intelligente lockdown zijn we overgegaan op online uitzendingen via een YouTube livestream. We hadden al een uitzending met geluid, maar hebben die met beeld uitgebreid. Ik werd daar zelf ontzettend camerabewust van, maar je mist toch de respons in en buiten de dienst om. Voor de zomer waren er wel weer meer mensen toegestaan, maar we startten daar pas ná de zomer mee. Er zaten steeds zo’n vijftig tot zeventig mensen, niet iedereen durfde het al aan om naar de kerk te komen, hoewel we het goed hebben geregeld. Dat we nu met het stijgend aantal besmettingen maar dertig mensen in de kerk mogen hebben vind ik jammer.”


“Aan de ene kant logisch, maar erg jammer, vooral voor een huwelijksinzegening deze maand. We hebben het veilig geregeld voor honderd mensen, maar dat zullen ze in sommige cafés ook zeggen. We moeten als kerken solidair zijn met de rest van de samenleving en niet de eerste zijn die een uitzonderingspositie verlangen. Nu we weer naar beneden moeten in het aantal bezoekers, gaat ook het aantal in ons registratiesysteem naar beneden. We werkten al een tijdje met een systeem voor aanmelden en het registreren van wie er binnen is. We gaan dat proberen zoveel mogelijk te rouleren, zodat iedereen aan de beurt komt. Ik hoop wel dat er maatwerk kan komen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;