Wie geflitst is, vindt de bon automatisch op de deurmat.
Wie geflitst is, vindt de bon automatisch op de deurmat.

Wens bewoners Langeweg in vervulling: Proef met mobiele flitspaal op gevaarlijke N285

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

LANGEWEG - Het Openbaar Ministerie (OM) experimenteert met een mobiele flitspaal op de N285 bij Langeweg. Het gaat om een pilot om te kijken naar de effectiviteit van de palen. In een eerdere proef in Groningen daalde het aantal snelheidsovertredingen spectaculair. 

Voor de proef is niet toevallig naar de N285 gekeken. Op de provinciale weg gebeurde de afgelopen jaren verschillende zware ongevallen. In 2017 kwam nog een 58-jarige automobiliste om het leven toen zij in botsing kwam met een vrachtwagen. Omwonenden in Langeweg vragen al jaren om maatregelen om de weg veiliger te maken, met name bij de gevaarlijke kruising in het dorp. Vorig jaar kwam CDA-Statenlid Ankie de Hoon persoonlijk polshoogte nemen om te luisteren naar de zorgen van omwonenden. De Langeweg die langs Langeweg loopt is een provinciale weg waar 80 kilometer per uur mag worden gereden. .

Alleen ter hoogte van het dorp dient de snelheid maximaal 60 kilometer per uur zijn. Daar houden maar weinig weggebruikers zich aan. Ook klaagden omwonenden over een gebrek aan handhaving. De tijdelijke flitspaal maakt daaraan een einde. Wie nu te hard rijdt, vindt binnenkort een flinke bon op de deurmat. Het OM kiest bewust voor mobiele flitspalen. De huidige proef geeft inzicht in de kosten, flexibiliteit en inzetbaarheid van de verplaatsbare flitskasten ten opzichte van de vaste flitspalen. 

De kasten staan gedurende één maand op locatie en worden daarna op een nieuwe plek gezet. “De verplaatsbare flitspalen registreren overtredingen van de maximumsnelheid en daar worden ook automatisch boetes voor verstuurd. De locaties zijn samen met de politie, provincie en gemeente bepaald”, legt OM-woordvoerster Marloes van Kessel uit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief