Gemeente Moerdijk gaat voor groen: ‘Aan meerdere knoppen tegelijk draaien’
<p>De gemeente stimuleert onder meer dakisolatie om energie te besparen. FOTO WOONGOED</p>

De gemeente stimuleert onder meer dakisolatie om energie te besparen. FOTO WOONGOED

Gemeente Moerdijk gaat voor groen: ‘Aan meerdere knoppen tegelijk draaien’

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk gaat in de komende weken, met de samenwerkende partners, de inwoners informeren wat er allemaal al gebeurt op het gebied van het klimaat en energietransmissie. De ambitie is om samen met de inwoners en het lokale bedrijfsleven de klimaatdoelen van Parijs te gaan realiseren. 


In het kader van de Moerdijkse klimaatweken is er in de komende weken extra aandacht voor verduurzamen en elektriciteitsbesparing. “Met een speciale klimaat pagina op onze website, waar we alles wat met dit onderwerp te maken heeft hebben samengebracht, onderwijsactiviteiten en speciale acties voor de inwoners om hun huis energiezuiniger te maken wil de gemeente de bewoners en het lokale bedrijfsleven betrekken om zo het klimaatbeleid gedragen te krijgen. Want alleen als het gedragen wordt door de bewoners kun je de noodzakelijke doelstellingen halen.” Dit zegt verantwoordelijke wethouder Désirée Brummans tijdens een perspresentatie.

Ingewikkeld

Dat het klimaat dossier een ingewikkeld dossier is mag duidelijk zijn. “Enerzijds hebben we te maken met het tegen gaan van de klimaatveranderingen en de opwarming, anderzijds hebben we al te maken met de gevolgen van die veranderingen en opwarming. Dat betekent dat je aan meerdere knoppen tegelijk moet draaien.” Daarbij is Moerdijk ook een gemeente met meerdere kernen, industrie en bedrijfsleven, veel buitengebieden maar ook veel bewoners die stappen willen maken.

Uit de presentatie van de wethouder komt duidelijk naar voren dat ze de verbinding zoekt. Zo wil ze inwoners met een eigen huis stimuleren met een waardebon van € 70 tot het aanschaffen van energiebesparende producten. “Daarnaast is er een duurzaamheidslening waarmee huiseigenaren hun woning kunnen verduurzamen. Dit is een doorlopend potje omdat het zichzelf weer vult met de aflossingen die gedaan worden. Maar dit is zo’n groot succes dat we binnenkort bij de raad zullen vragen of er extra geld beschikbaar gesteld kan worden.” Voor volgend jaar zijn er plannen om de bewoners ook te stimuleren hun omgeving nog groener te maken. Verder verlengt de gemeente de inkoopactie voor zonnepanelen en woningisolatie. Op de nieuwe webpagina (moerdijk.nl/klimaat) is inzichtelijk gemaakt wat de mogelijkheden zijn en waar men terecht kan met vragen. “Het is de taak van de gemeente te ondersteunen en in de positie te brengen dat zij op dit punt hun steentje kunnen bijdragen.”

Draagvlak

Dat verbinding succesvol is blijkt wel uit het draagvlak wat er is onder de bewoners in de kernen waar bijvoorbeeld windmolens zijn geplaatst. “Een gedeelte van de opbrengsten daarvan vloeit terug naar de bewoners van waaruit weer nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Zo krijg je draagvlak en begrip voor de urgentie van dit onderwerp.” Maar ook voor het MKB is er aandacht. “Vaak zien we dat ondernemers de weg naar de subsidies wel weten te vinden, maar dan komt het aan op de uitvoering. Dan is tijd of gebrek aan kennis vaak een probleem. Om ondernemers te ondersteunen zetten we versnellingsteams op. Die kunnen ondernemers helpen en werk uit handen nemen bij het verduurzamen en de energietransitie van deze bedrijven.”

Restwarmte

Met de grotere bedrijven wordt ook gezocht naar bijvoorbeeld de mogelijkheden van de restwarmte die overblijft uit hun operationele processen. Maar ook bij de bouw van het nieuwe Logistiek Park Moerdijk is er veel aandacht voor verduurzaming. De ambitie is dat daar alleen bedrijven bouwen die hun dak voorzien van zonnepanelen.  “We krijgen best veel aanvragen voor het aanleggen van zonneweides in het buitengebied, dat heeft niet onze voorkeur. We kiezen er dan liever voor om eerst zoveel mogelijk daken vol te leggen zodat ons buitengebied ook een mooi groen buitengebied blijft.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;