De Pop-Up winkel is donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur
De Pop-Up winkel is donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur Foto: René Bruijnicx

Tweedehands is eerste keus in pop-up-winkel HartverwarmendActief

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – Donderdag 1 oktober werd in de Molenstraat, schuin tegenover de AH, de Pop-Up winkel van de werkgroep ‘HartverwarmendActief’ geopend. Zoals zo vaak blijkt ook hier de samenwerking van een grote groep vrijwilligers, de basis te leggen voor een nieuw initiatief.

In het verleden werden er door de verschillende geloofsgemeenschappen ‘rommelmarkten’ gehouden om met de opbrengsten daarvan speciale doelen te bekostigen. Al gaandeweg werd er gezocht naar vormen van samenwerking, zodat de opbrengst voor ieder afzonderlijk groter werd. En vanaf het begin werd daar woonzorgcentrum de Zeven Schakels bij betrokken.

Idee

Cees en Corrie Machielsen zijn samen met de andere aanwezige vrijwilligers in de winkel uitstekende visitekaartjes voor waar zij samen voor staan. “De manier waarop iedere geloofsgemeenschap in het verleden geld inzamelde voor eigen doelen. De ene groep zamelde geld in voor onderhoud van het orgel, de andere gaf een financiële bijdrage aan de voedselbank, terwijl de derde onderhoud kon plegen aan het glas in lood in de kerk”, steekt de uitermate enthousiaste Cees Machielsen van wal. “We hebben dat nu in deze winkel gekoppeld”.

Samenwerking

“Door te kiezen voor samenwerking is het voor ons allemaal makkelijker. We delen de opbrengst en ieder geeft er een eigen bestemming aan. Een deel van het geld aan besteden we aan ‘opkikkertjes’. Dat zijn projecten die door particulieren worden opgezet om anderen te helpen, en die een aanvraag om geld of materialen bij ons indienen”, legt Corrie Machielsen uit. “We zijn net geopend, maar er is een werkgroep ‘Sleutelen aan je toekomst’ die al een verzoek heeft ingediend”.

Werkwijze

“In onze huidige maatschappij heerst in nogal wat huishoudens een behoorlijke mate van overvloed. Mensen ruimen regelmatig hun huis of zolder op en komen dan van alles tegen, wat ze eigenlijk niet gebruiken. Ze vinden het zonde om weg te gooien en brengen dat dan naar het Parochiehuis aan de Markt. Daar selecteren we de spullen voor onze winkel en zorgen we dat het op een aantrekkelijke manier in de winkel getoond wordt”, vullen Cees en Corrie elkaar aan. “We selecteren ook op afmeting. Alles wat er gebracht wordt, moet een A-kwaliteit hebben en moet ook in een personenauto passen, anders wordt het vervoer duurder dan de opbrengst”.

Assortiment

Als professionele verkopers helpen de vrijwilligers bij de verkoop van de artikelen. “We hebben de te koop gestelde artikelen gerangschikt. Huishoudelijke producten, elektra, creatieve materialen, boeken, platen en cd’s, hippe meiden spullen, tuinartikelen en gereedschap”. 

Alles wordt schoongemaakt voordat het in de winkel wordt uitgestald. De kwaliteit moet goed zijn, maar het moet er ook goed uitzien”, beschrijft Corrie een van haar taken. En ze besluiten hun inspirerende verhaal met een oproep aan iedereen in de gemeente: “We zijn blij met goede overbodige spullen, maar roepen mensen ook op om zich te melden als ze een leuk projectje binnen de gemeente hebben, waarbij wij wat financiële hulp kunnen bieden”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief