Voorzitter Henrie van het Hof en rechts secretaris Jan Pleune.
Voorzitter Henrie van het Hof en rechts secretaris Jan Pleune. Foto: Frans van der Bom

Geen geld voor schoolreisje of sportclub kind? Stichting Leergeld biedt helpende hand

Door: Frans van der Bom Algemeen

MOERDIJK - Hoewel we in Nederland in een van de meest welvarende landen van de wereld leven, is ook in ons land nog veel ‘stille armoede’. Er zijn nog teveel gezinnen die om wat voor reden dan ook moeten rondkomen met een inkomen onder het bijstandsniveau. Helaas zijn kinderen vaak de dupe van deze ‘stille armoede’ en kunnen daardoor niet mee op een excursie, lid zijn van een sportclub en sportkleding aanschaffen, of deelnemen aan sommige activiteiten op school, zoals een schoolreisje of schoolkamp. “Stichting Leergeld” wil graag dat deze kinderen (weer) mee kunnen doen, want nu meedoen, is straks meetellen!

Voor kinderen is het heel erg wanneer zij door geldproblemen niet mee kunnen op schoolreis of nooit mee kunnen doen aan een sportactiviteit. Zo vallen zij letterlijk buiten de boot. Ook het erg naar zijn wanneer zij als enige in de klas niet bij een vereniging kunnen. Stichting Leergeld biedt dan gelukkig de helpende hand. Helaas is nog niet iedereen op de hoogte van het bestaan van deze organisatie.

Stichting ‘Leergeld’
Op een vrijdagochtend hebben we een boeiend gesprek met twee bestuursleden van Stichting “Leergeld” Noord-West Brabant, voorzitter Henrie van het Hof en secretaris Jan Pleune. Alle betrokkenen bij “Leergeld” werken op vrijwillige basis. ‘Leergeld’ is een landelijke organisatie, bestaande uit ruim 100 lokale “stichtingen Leergeld”, die ter plaatse steun verlenen aan schoolgaande kinderen die ten gevolge van armoede onvoldoende kunnen deelnemen aan schoolse en buitenschoolse activiteiten.

“Leergeld” Noord-West Brabant omvat de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Zundert, Moerdijk en Rucphen en is er voor kinderen van 4 t/m 17 jaar, waarvan de ouders in basis een netto besteedbaar inkomen hebben dat niet hoger is dan 120% van het bijstandsniveau. Kinderen kunnen door ouders, voogden of derden worden aangemeld bij de Stichting Leergeld Noord-West Brabant.

Hoe werkt het in de praktijk?
Stichting “Leergeld” heeft een erg duidelijke website (www.leergeldnoordwestbrabant.nl), waarop een aanvraag ingediend kan worden. Normaal gesproken wordt door een intermediair een afspraak gemaakt voor een huisbezoek, maar in verband met Corona is de procedure tijdelijk iets anders. Tijdens het gesprek wordt de hulpvraag voor het kind besproken en of dit uit regelingen van de overheid dan wel met hulp van ‘Leergeld’ gehonoreerd kan worden.

Het verslag van de intermediair wordt beoordeeld door het bestuur van Leergeld; deze bepaalt ook of een kind voor hulp in aanmerking komt. Wanneer er vanuit de overheid geen voorzieningen zijn waarop een beroep kan worden gedaan voor het betreffende kind, of wanneer deze voorzieningen niet toereikend zijn, kan aanvullende hulp geboden worden in de vorm van vergoeding van kosten aan clubs, verenigingen en scholen. Bij clubs en verenigingen kan gedacht worden aan met name (een bijdrage in) lidmaatschapskosten en (sport)kleding, fiets. Ook kan St. Leergeld een bijdrage leveren aan de kosten van bijvoorbeeld sociale evenementen als schoolkamp en -reis, of computer.

Contactgegevens
Stichting Leergeld Noord-West Brabant, Postbus 86, 4870 AB Etten-Leur
info@leergeldnoordwestbrabant.nl.
Telefonisch maandag en donderdag van 09.00 uur tot 12.00 uur: 076-5030300.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief