Afbeelding
Foto: de Bode

Geen groot zonnepark in Klundert: geen geschikte locatie beschikbaar

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

KLUNDERT – In Klundert komt toch geen groot park met zonnepanelen. Het zonneveld maakte onderdeel van het Moerdijks windmolenpark, maar blijkt toch niet haalbaar. Het zonnepark paste toch niet in het windpark bij Port of Moerdijk. Ook werd bij Klundert geen geschikte locatie gevonden.

Het zonnepark zou worden bekostigd uit de opbrengsten uit het windfonds. Op deze manier hebben Klundertenaren ook voordeel van de zeven windmolens. Energiereus Vattenfall plaats deze windturbines. Wethouder Désirée Brummans vindt het heel erg jammer dat het zonnepark niet wordt ontwikkeld. “De afgelopen jaren hebben STEM, de gemeente en Vattenfall zich enorm ingespannen om het zonnepark van de grond te krijgen. Helaas is het niet gelukt. We richten ons nu op alternatieven.”

Zonnepanelen op bedrijfsdaken

“In het kort gaat het om twee varianten”, vervolgt Joep Peeraer, namens Stichting Energietransitie Moerdijk. “Ten eerste de ontwikkeling van een collectief project (de zogenaamde postcoderoosregeling) op grote (bedrijfs)daken. Een mooie oplossing voor inwoners die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen. Een bedrijf of bijvoorbeeld de gemeente stelt haar dak beschikbaar. Inwoners die deelnemen hebben ongeveer dezelfde voordelen als bij zonnepanelen op hun eigen dak en door mee te doen tonen bedrijven hun lokale betrokkenheid.” 

Collectief woningen verduurzamen
De tweede variant is een project om collectief woningen te verduurzamen. “Bij dat laatste moet je denken aan het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen of isolatie voor woonhuizen”, legt Joep Peeraer uit.

Inwoners delen mee in opbrengst windpark
Dankzij het geld in het fonds moet iedereen aan één of beide projecten mee kunnen doen. Ook inwoners die geen of weinig spaargeld hebben. Ontwikkelaar Vattenfall vindt het belangrijk dat inwoners mee kunnen delen in de opbrengst van het windpark. Daarom stelt Vattenfall een deel van de opbrengst beschikbaar aan het fonds waarmee beide initiatieven mede worden gefinancierd. “Met het eerste plan – de ontwikkeling van een zonnepark nabij de turbines op het industrieterrein – wilden we inwoners van Klundert laten besparen op hun energierekening. Dat kan ook met een collectief zonnedak. En dankzij het initiatief om collectief woningen te verduurzamen, kunnen omwonenden voordelig in hun woning investeren. Dat levert uiteindelijk ook een besparing op hun energierekening op”, beaamt Erik van Norren, omgevingsmanager van Vattenfall.

Stichting Energietransitie Moerdijk
STEM verwacht in de loop van 2021 te kunnen starten. “Op korte termijn gaan we via de stadstafel Klundert weer in gesprek met inwoners. Wij willen hen namelijk actief betrekken en op die manier zoveel mogelijk mensen helpen met het verduurzamen van hun huis. In het eerste kwartaal van 2021 komen we met meer nieuws over de uitwerking.”, besluit Joep Peeraer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief