Meer Moerdijk: Ontmoetingscentrum Tune zo lang mogelijk openhouden
<p>Halloweenmaskers maken in de vakantie.&nbsp;</p>

Halloweenmaskers maken in de vakantie. 

(Foto: Meer Moerdijk)

Meer Moerdijk: Ontmoetingscentrum Tune zo lang mogelijk openhouden

ZEVENBERGEN - In de herfstvakantie organiseerde Meer Moerdijk in ontmoetingscentrum Tune diverse activiteiten voor de jeugd. De coronamaatregelen maakten dat de opkomst lager was dan anders. Ondanks die maatregelen blijft de Moerdijkse jeugd de dagelijkse inloopuren goed bezoeken. Het is daarom ook de wens van de gemeente dat het ontmoetingscentrum zo lang als mogelijk binnen de maatregelen openblijft.


Het is een unieke combinatie van buurtsport, cultuur en jongerenwerk die hier samengebracht wordt. “Meer Moerdijk wil de jeugd, en ouderen, in beweging krijgen en verbinden”, zo vat Lisette Stoelman, buurtsportcoach en jongerenwerker, de doelstelling van Meer Moerdijk samen. 

“De jongeren hebben hier de mogelijkheid om na schooltijd naar toe te komen, hun sociale contacten te onderhouden, wat nu natuurlijk best lastig is, om zo de verveling tegen te gaan. We merken dat ze een bezoek aan ons prefereren boven op straat blijven hangen.” Er is dan ook genoeg te doen bij Meer Moerdijk. Zo is er aandacht voor sport en bewegen, waarbij ook samenwerking is met de scholen in Moerdijk, aandacht voor cultuur, waarbij er ruimte is voor dans, toneel en zelfs een complete muziekstudio, maar ook, misschien wel het belangrijkste voor de jeugd, ruimte en tijd om wat te gamen en te ‘chillen’ met elkaar.

Jeugd in beeld

“Het mooie van Meer Moerdijk is dat we de jeugd in beeld hebben, op school waar we ze tegen komen bij sportactiviteiten, maar ook na school als ze bij ons langskomen. We staan altijd open voor een gesprek met de jongeren, weten wat er leeft bij ze en kunnen ze adviseren. We zijn geen opvoeders, die rol hebben we niet maar staan wel dicht bij ze”, aldus Stoelman. 

De afgelopen maanden is er veel gebeurd bij de jeugd die binnen komt. Alles rondom de Covid-19 pandemie heeft ook bij de jongeren veel los gemaakt, zeker na de grote vakantie waarin de jongeren vaak als de boosdoeners gezien werden van de tweede golf. Stoelman hierover: “Jongeren vonden dat echt wel vervelend. We hoorden dan ook regelmatig terug van hen dat ze vonden dat mensen ‘alleen maar over de jongeren spraken maar niet met ze’. Maar iedereen riep wel dat ze in gesprek wilden met jongeren. We hebben daarop bijvoorbeeld alle Tweede Kamerleden benaderd om eens met onze jongeren in gesprek te gaan maar geen enkele reactie.”

Verbinden

Meer Moerdijk ziet het dan ook als hun taak om de jeugd en ouderen te verbinden. Stoelman: “Er zijn ideeën om rondetafelgesprekken te organiseren waar we jongeren in gesprek brengen met ouderen, zoals over Covid-19. Met een huisarts die wat over de ziekte komt vertellen, iemand van de gemeente die de maatregelen uitlegt en het waarom. Maar ook denken we aan activiteiten om voor ouderen te koken en zo generaties en mensen te verbinden met elkaar en wederzijds respect te kweken.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;