Moerdijk werkt hard om veiligste zeehaven van Benelux te worden
Foto: Port of Moerdijk

Moerdijk werkt hard om veiligste zeehaven van Benelux te worden

MOERDIJK - Overheidspartners en publiek private partijen startten onlangs projecten in en rond de Zeeuwse en West-Brabantse zeehavens om de weerbaarheid en integriteit hiervan te vergroten en daarmee criminaliteit tegen te gaan. “We willen niet alleen de duurzaamste zeehaven zijn, maar ook de veiligste”, laat havenmeester Tim Steffens weten. “Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen waarmaken.” 


Tim Steffens stelt dat de veiligheid in Nederland maar zeker ook specifiek in Moerdijk goed is georganiseerd. “Qua ruimtelijke ordening zorgen we ervoor dat er voldoende bufferruimte is tussen bedrijven en zeker ook richting bewoonde wereld. Wetgeving is op orde en het stelsel van vergunningen, toezicht en handhaving is adequaat ingericht. Maar veiligheid is niet alleen een kwestie van regels en ‘moeten’. Bedrijven willen zelf ook veilig zijn. Niemand zit te wachten op een ongeluk. Die cultuur om samen te werken aan veiligheid, voeren we in Moerdijk steeds verder op. We proberen te komen tot een zogeheten coalition of the willing. Samen werken; veiligheid als een gezamenlijke uitdaging zien. Elkaar ook inspireren. En aan de andere kant bedrijven die de kantjes eraf lopen stevig aanpakken.”


Technologie

Veiligheid heeft binnen het havenbedrijf absolute prioriteit. Volgens Steffens kunnen er op verschillende manieren stappen voorwaarts worden gezet. “Neem technologie; die ontwikkelingen gaan razendsnel. De digitale monitoring van de activiteiten op het haventerrein gebeurt steeds intensiever. Met sensoren en camera’s volgen we elke beweging; elk voertuig wordt geregistreerd. Zo doen we sinds kort aan automatische nummerbord herkenning, die gekoppeld wordt aan de database van de politie. Ook volgen we de verkeersbewegingen op basis van patroonherkenning. Op die manier zien we meteen of er iets afwijkends gebeurt. Ook hebben we e-noses die continu de luchtkwaliteit bewaken. Met drones voeren we vanaf volgend jaar surveillances uit. Ook analyseren we steeds meer data. Door gegevensbestanden te koppelen kun je zien of er dingen gebeuren die niet kloppen. Hierdoor kun je steeds eerder eventuele veiligheidsrisico’s wegnemen.” 

Veiligheid kan altijd beter. “Nooit zal er een moment komen dat we absolute veiligheid kunnen garanderen. Er zijn altijd volgende stappen te zetten. Maar ik ben trots op wat er nu al overeind staat. Tel daar de voortschrijdende technologie bij op en ook de samenwerking die we hier steeds verder opvoeren. Zo komt ons doel ‘Moerdijk veiligste zeehaven van Benelux’ steeds dichterbij.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>