Afbeelding
Foto: Port of Moerdijk

Nieuwe stap tegen criminaliteit op industrieterrein Moerdijk: Kentekenplaten worden voortaan gescand

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - De politie en het Havenbedrijf Moerdijk zijn een pilot gestart waarbij het cameratoezicht op het haven- en industrieterrein is aangesloten op het landelijke politie netwerk van kentekenplaatherkenning (ANPR). Deze proef moet de beveiliging op het haven- en industrieterrein vergroten. De pilot duurt een jaar. Het project maakt onderdeel uit van een speciale aanpak om het criminelen moeilijker te maken op haventerreinen. Op dit moment maken misdadigers nog graag gebruik van de infrastructuur van zeehaven. 

Bij ANPR (Automatic Number Plate Recognition) leest een speciale camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met lijsten gezochte kentekens: van bestuurders die boetes hebben openstaan of die gezocht worden door justitie. Met deze pilot kan de politie snel reageren bij een zogenaamde ANPR-hit: wanneer er een match is in het systeem. Het draagt tevens bij aan het vergroten van de kennis- en informatiepositie van de deelnemende partners rondom veiligheid in de haven. 

Mooie stap

Tim Steffens, manager Veiligheid en Havenmeester bij het havenbedrijf: “Met deze koppeling stellen we de politie beter in staat om het werk te doen. Het is een mooie stap in de verdere professionalisering van de beveiliging op het terrein, waar ook de Stichting Beveiliging Moerdijk zich hard voor heeft gemaakt.” Na een jaar wordt de pilot geëvalueerd en een eventueel vervolg vormgegeven. 

Fred van Gisteren, operationeel expert/ wijkagent, Politie Zeeland-West Brabant, team Water Moerdijk: “De ANPR vormt een van de barrières tegen ondermijning in de zeehavens. Door informatie uit de ANPR kunnen wij samen met de publieke en private partners adequaat inspelen op dreigingen en incidenten. Voor de opvolging met de meldingen werken we samen met het basisteam Roosendaal, team Verkeer en de dienst Infrastructuur van de Landelijk Eenheid, terwijl wij worden ondersteund door team Technisch Toezicht.”

Privacy 

Het Havenbedrijf Moerdijk doet zelf niets met de kentekeninformatie en is niet bevoegd de informatie van de politie in te zien. Bij de politie wordt de informatie over de gelezen kentekenplaten, als ze niet in de lijst met gezochte kentekenplaten staan, direct verwijderd tenzij het voor opsporingsonderzoek langer nodig is. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief