John Goverde van Pelikaan Travel Groep: ‘Je doet alles om je bedrijf te redden, maar dat is zwaar’

John Goverde van Pelikaan Travel Groep: ‘Je doet alles om je bedrijf te redden, maar dat is zwaar’

De reisbranche is ongelooflijk hard getroffen door de coronacrisis. Binnen reisorganisaties zijn veel ontslagen gevallen. Ondanks alles moeten zij toch hun hoofd boven water zien te houden. John Goverde is de baas van Pelikaan Travel Groep. Ook zij hebben een enorm zware tijd achter de rug, en er is voorlopig nog geen stip aan de horizon. 


Heel de wereld staat op z’n kop, maar vooral ook de reisbranche. Jouw bedrijf wordt bikkelhard getroffen. Hoe ga jij daar mee om?

“We hebben al acht maanden nul omzet, dat betekent dat je elke maand veel geld tekort komt. We hebben wel hele mooie regelingen in Nederland, maar die zijn niet voldoende om de vaste kosten te dekken. Iedere maand raken we weer geld kwijt. We hebben inmiddels al van zo’n tweederde van de medewerkers afscheid moeten nemen. Dat vind ik verschrikkelijk, maar we konden niet anders. Inmiddels werken we vanuit een vacuüm. We moeten zorgen dat we mensen klaar hebben staan, wanneer er weer gereisd mag worden. Daarvoor moet je blijven investeren. Je website bijvoorbeeld zal toch in de lucht moeten blijven, anders ben je niet meer vindbaar. Maar het is lastig, want er is momenteel weinig toekomstperspectief. We weten niet wanneer er weer gereisd kan worden.

We hebben allemaal naar de eerste persconferenties zitten kijken, maar hoe zat jij daar dan naar te kijken?

“Ik keek die persconferenties thuis met mijn vriendin. Je weet natuurlijk wel dat er iets gaande is, maar de ernst daarvan konden we aan het begin van de coronacrisis nog niet overzien. Dat kwam pas gaandeweg. Ik heb toen continu geschakeld met mijn adviseurs. Je vraagt je af wat je moet doen, maar daar heeft niemand echt een duidelijk antwoord op. We zijn op een gegeven moment met een pakket aan maatregelen gekomen. In dit pakket viel ook de sluiting van onze reiswinkel in Prinsenbeek. We hadden vier winkels, maar hebben besloten er één te sluiten. Je bent als bedrijf continue bezig om je kosten naar het minimum te brengen. Dat was op dat moment het enige dat ik kon doen en waar ik invloed op had.


Het is te moeilijk om er een voorspelling op los te laten, maar hoe denk je dat de reisbranche er straks uit ziet?

“Ik denk wel dat een aantal sectoren in onze reisbranche het moeilijk gaan krijgen, waaronder bijvoorbeeld de cruiseschepen. Het gaat in de toekomst lastig worden om met veel mensen op een beperkt aantal vierkante meters te zitten. Daar komt ook nog bij dat wanneer je op zee zit en er uitbraak ontstaat, je met een probleem zit. Ook denk ik dat mensen vaker de auto zullen gaan kiezen om niet afhankelijk te zijn van een vliegtuig dat wel of niet vliegt. Vakantiewoningen zullen populairder worden verwacht ik, net zoals kleinschalige accommodaties.

Ik kan me wel voorstellen dat je af en toe beetje eenzaam bent, want jij moet alles beslissen. Voel je dat zelf ook zo?

“Ja, dat klopt wel. Soms komen er weleens vragen en dan weet ik het antwoord ook niet. Ik weet ook niet alles. Je moet handelen met de kennis van de dag, maar hoe de wereld er straks uit komt te zien weet helemaal niemand.”

Hoe wordt er binnen jouw personeel gereageerd op de veranderingen binnen het bedrijf?

“Met de aankondiging was er nog veel onbegrip, maar later werd wel duidelijk dat er geen andere keuze was dan ons best te doen het bedrijf te redden. En dat kon alleen door in afgeslankte vorm verder te gaan. De persoonlijke gesprekken die daarop volgden en het slechte nieuws wat verteld moest worden, is misschien wel de moeilijkste en zwaarste periode in mijn bijna 30 jaar ondernemen. Van bijna 2/3 van het personeel moesten we afscheid nemen, dat was zeer heftig, voor mij, de collega’s die het betrof en de collega’s die mochten blijven. Wel heb ik billijke regelingen aangeboden. Er kwam een mooi sociaal plan. In dit plan is van alles verwerkt, zoals coaching voor een nieuwe job en opleiding. Van de ruim vijftig mensen die het bedrijf hebben verlaten hebben er heel veel al een nieuwe baan. Dit is absoluut niet wat we gewild hebben, maar dat ze een nieuwe baan hebben geeft mij toch wel een prettig gevoel.”

Denk je dat de manier waarop je tot nu toe gehandeld hebt, de juiste manier is?

“Dat denk ik wel. Wij hebben gekeken naar dienstverbanden en functies en daar hebben we afspiegelingsbeginsel op toegepast. De weg die we gekozen hebben is eerlijk en oprecht. We konden niet anders dan op deze manier handelen. We hebben nog genoeg mensen aan boord kunnen houden, zodat we straks weer voor onze klanten kunnen klaar staan. En daar doe je het voor.”

Ga je nog met plezier naar je werk?

“Ja, ik ga nog steeds wel met plezier naar mijn werk. Het is wel heel dubbel hoor, maar ik moet er als eindverantwoordelijke wel staan. Het is niet iedere dag even makkelijk. Er is nog steeds geen lichtpuntje aan de horizon en dat maakt het zo moeilijk. Waar ik echt veel moeite mee heb gehad is dat we de nieuwbouw, waar we mee bezig waren, niet konden betrekken. We moesten de bouw stopzetten. Voor corona zaten we op plus twintig procent groei. We waren een gezond bedrijf dat wilde groeien, en dan komt daar ineens iets tussen. Toen ik onlangs een opleveringsafspraak had van de nieuwbouw in Etten-Leur, heb ik wel flink staan janken. Een laatste wens na 30 jaar ondernemen, iets waar je al lange tijd naar toegewerkt heb, ziel en zaligheid in heb gelegd, glipt door je vingers. Alle mooie plannen zijn verleden tijd.”

En ten slotte, met wie zou jij nog weleens aan de keukentafel willen zitten?

“Premier Rutte. Ik krijg energie van hem. Hij is altijd aan het lachen en maakt tijd en aandacht vrij voor degene die hem een vraag stelt. Zestien miljoen mensen hebben een eigen mening en hebben commentaar op hem, maar je moet maar eens in zijn schoenen staan. En daarnaast zou ik het fijn vinden, als Mark Rutte dan toch aan tafel zat, om mijn vriendin aan te laten schuiven. Doordat ik privé goed in mijn vel zit, kom ik ook beter door deze periode heen. Ik heb heel veel aan haar.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>