V.l.n.r. Leendert van de Merbel, Mack en Jan Dierks.
V.l.n.r. Leendert van de Merbel, Mack en Jan Dierks. Foto: Johan Wagenmakers

Goede herinneringen aan de Fendertse Julianaschool in boekvorm

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HEIJNINGEN - Oud-leerling Leendert van de Merbel heeft zijn persoonlijke herinneringen aan de Julianaschool in Fijnaart opgeschreven. Aanleiding was de aanstaande sloop van het oude gebouw aan de Koningin Julianastraat. Het is een ode geworden aan ‘zijn’ lagere school, waar hij tussen 1975 en 1979 leerling was. Bij de Watersnoodwoning was de officiële overhandiging van het eerste exemplaar aan Jan Dierks, voorzitter van Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen.

De nu 53-jarige Leendert van de Merbel is geboren in Fijnaart, maar heeft tot en met zijn zevende jaar in Hedel gewoond. “In 1975 is ons gezin teruggekeerd en ben ik in de derde klas van de Julianaschool ingestroomd. In het boek verhaal ik over mijn herinneringen aan de school. Dit is bij mij gaan leven, toen ik vernam dat de sloophamer in de school zou komen. Begrijpelijk, maar vanuit heemkundig standpunt is het wel jammer want ik heb er vrij sterke herinneringen aan.”

Blind

Samen met zijn blindengeleidehond Mack is Leendert uit zijn huidige woonplaats Amstelveen naar zijn geboortegrond afgereisd. “Nadat ik van de lagere school afgekomen ben, ben ik steeds minder gaan zien. Mijn netvliezen aan beide ogen lieten los. Nu zie ik alleen nog maar licht en donker,” verklaart hij. “Voor schrijven is dat geen probleem. Ik heb een computer met spraak-software, ben vergroeid met het toetsenbord en type letterlijk blind,” zegt hij gekscherend. Van beroep is Leendert maatschappelijk werker en doet hij promotieonderzoek in Vlaanderen en Nederland over de inzet van ervaringsdeskundigen. “Dit is het tweede boek van mij wat uitgegeven wordt. Eerder heb ik een boek geschreven over hoe ik blind geworden ben.”

Terugkijken

Jan Dierks laat in zijn dankwoord onder meer weten dat hij het als rasechte ‘Fendertsman’ zowel bijzonder als fantastisch vindt dat Leendert zijn herinneringen aan zijn lagere schoolperiode op papier heeft gezet en talrijke gebeurtenissen uit die tijd zo treffend heeft verwoord. “De Heemkunde Kring beschikt over talrijke foto’s van kinderen die op de Julianaschool hebben gezeten. Dit boek is een waardevolle aanvulling daarop. Als voorzitter stel ik vast dat mensen na hun vijftigste jaar terugkijken op hun schooltijd, daar ben jij gelukkig geen uitzondering op. Hartelijk dank voor het schrijven van dit boek,” zegt hij verder. “Hopelijk levert dit boek een bijdrage aan de Heemkundekring, waar ik altijd een goede belangstelling voor gehad heb,” merkt Leendert daarbij op.

Geheugen

Het boek staat vol met verhalen, anekdotes en gebeurtenissen. “Het kan met mijn blindheid te maken hebben, maar ik heb een zéér goed geheugen en blijf vooral beelden uit die tijd zien.” Zo komt de rivaliteit tussen de Kennedyschool en de Julianaschool aan bod met betrekking tot de avondvierdaagse. “Deze wonnen wij namelijk altijd. We waren als school dan ook al weken het marcheren aan het oefenen, want wie het netste liep kreeg de eerste prijs,” lacht hij. In het boek heeft hij zeker geen zaken weggelaten. “Zoals gezegd heb ik geput uit eigen herinnering, maar er zullen beslist zaken zijn die er ook nog bij konden.”

Het boek ‘De Julianaschool in Fijnaart’ is verkrijgbaar bij bol.com, bruna.com en de plaatselijke boekhandel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief