Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Raad van State geeft groen licht: Zeven gigawindmolens langs A16 Moerdijk komen er

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - De bouw van 28 windmolens langs de A16 gaat door. Dat is duidelijk geworden na de uitspraak vandaag van de Raad van State. Het maakt de weg vrij voor zeven windmolens op Moerdijks grondgebied. 

“We kunnen dus aan de slag”, reageert wethouder Désirée Brummans van de gemeente Moerdijk opgetogen. “Goed nieuws voor het klimaat. Daarnaast investeren we een kwart van het rendement uit de windmolens in lokale energieprojecten. Dat is goed voor inwoners en bedrijven.”

Wethouder Brummans: “Er is veel werk aan de winkel. Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners en bedrijven voordeel hebben van de windmolens. Een kwart van de winst van de windmolens komt daarom in het Energietransitiefonds. Dit geld is voor lokale energieprojecten waaraan iedereen kan meedoen.

In juli van dit jaar concludeerde de Raad van State dat het plan Windenergie A16 op enkele punten aangepast moest worden. Het betrof de beoordeling van de geluids- en schaduwoverlast van de nieuwe windmolens, vooral in situaties waarbij deze al in in de omgeving staan of gepland zijn. Provinciale Staten heeft in september deze aanpassingen vastgesteld.

Energie A16
Energie A16 is een initiatief van de provincie Noord-Brabant die daarmee wil voldoen aan de opgave van de landelijke overheid voor het opwekken van windenergie. In de regio West-Brabant komen 28 windturbines, verdeeld over Breda, Moerdijk, Zundert en Drimmelen. Zeven daarvan dus binnen de gemeentegrenzen van Moerdijk. Naar verwachting draaien de windmolens eind 2022. De energie die de windmolens jaarlijks opwekken is gelijk aan het gemiddeld verbruik van minimaal 100.000 huishoudens.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief