Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Willemstad wil recreatie op Havenfront en géén woningbouw

Door: Monique Jansen OUD Economie

WILLEMSTAD – Een meerderheid van de Willemstadse inwoners ziet het liefst een toeristische en recreatieve functie op het leegstaande terrein aan Havenfront (Lantaarndijk). Dat blijkt uit een enquête onder 452 personen die de gemeente Moerdijk. Projectontwikkelaar Havenfront BV wil op deze locatie appartementen ontwikkelen.

De gemeente stuurde de enquête naar 1.155 inwoners, werknemers en ondernemers in Willemstad. Bijna veertig procent reageerde. Ongeveer een kwart van de ondervraagden heeft een voorkeur voor een mix van woningbouw, toerisme en recreatie. Slechts dertien procent vindt alleen woningbouw het beste. Wel geeft 52 procent aan dat het belangrijk is dat er nieuwe woningbouwplannen voor Willemstad komen. Dat komt ten goede aan de levendigheid en leefbaarheid. 69 procent meent dat juist uitbreiding van recreatie nodig is. Tenslotte vindt minder dan de helft (45 procent) dat het Havenfront zich leent voor bebouwing.

Watersport gerelateerde activiteiten

Als er ruimte komt voor toerisme en recreatie, ziet de meerderheid het liefste aan watersport gerelateerde activiteiten en ondernemingen (69 procent), gevolgd door cafés en restaurant (59 procent) en een park met speeltuin (58 procent). Qua woningen gaat de voorkeur van de meeste ondervraagden uit naar appartementen (82 procent), gevolg door seniorenwoningen (35 procent) en starterswoningen (19 procent).

In het verleden lag er een plan voor een hotelvoorziening bij het Havenfront. In zeventien jaar bleek daar vanuit de markt geen concrete interesse voor. Twee appartementencomplexen zouden wel haalbaar zijn, maar dat voornemen wekte veel weerstand op in Willemstad. Het gemeentebestuur gaat de uitkomst van het onderzoek onder de Willemstadters nu analyseren en verwerken in een notitie met uitgangspunten. De gemeenteraad buigt zich in maart 2021 over dit plan. Daarna treden de ontwikkelaar en de Stadstafel Willemstad in overleg over een aangepast plan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief