Brabantse van het Jaar doneerde 100 kerstpakketten aan Moerdijkse minima
Petra en zoon Remco met de gewonnen trofee.
Petra en zoon Remco met de gewonnen trofee. (Foto: Angelique van de Reijt)

Brabantse van het Jaar doneerde 100 kerstpakketten aan Moerdijkse minima

ZEVENBERGEN – Powervrouw Petra de Jager (41) uit Zevenbergen is gekozen tot Brabander van het Jaar. Zij was genomineerd voor deze titel door Omroep Brabant voor de kerstpakketten die zij belangeloos samenstelt voor de Moerdijkse minima. Dit doet zij uit haar naam van haar overleden dochter Prisca (17) en man (Remco).


DOOR ANGELIQUE VAN DE REIJT

Petra heeft een paar heftige weken achter de rug. Ze heeft echt even rust nodig na alle media-aandacht en de kerstactie. Het waren heftige weken. Voor de Moerdijkse Bode maakt ze een uitzondering: “Mede door de mooie pagina in deze krant werd de uitdeelactie dit jaar erg succesvol!”

Heel veel gegadigden

Het voelt voor Petra heel onwerkelijk om te zijn gekozen tot Brabander van het Jaar: “Er waren zoveel gegadigden die zeker meer kans maakten, maar ik ben het toch geworden. Toen ik uit de studio van Omroep Brabant vanuit Eindhoven thuis kwam, belde ik meteen met Peter en Laura. Dat zijn mijn beste vrienden. Hij was vroeger de mentor op mijn middelbare school. Ik kwam uit een probleemgezin en ben zelfs uit huis geplaatst. Mijn mentor en zijn vrouw waren er altijd voor mij en nog steeds. Ook in 2014 toen de politieagenten hier aan de deur stonden om mede te delen dat mijn dochter Prisca en mijn man Remco verongelukt waren bij een motorongeluk bij Langeweg, belde ik hem. Hij zei : ik kom er nu aan (meteen helemaal uit Amstelveen).”

Wens dochter uitvoeren

Dit jaar deelde Petra voor het eerst honderd kerstpakketten uit. Zij voert hiermee de liefdadigheidsactie uit die Petra in de zomervakantie had uitgesproken: voedselpakketten voor de minima. Omroep Brabant pikte de actie dit jaar op voor de jaarlijkse verkiezing tot Brabander van het Jaar. Daardoor belandde Petra in een sneltrein: “Publiciteit, interviews en hard werken voor de uitdeelactie.” Zij selecteert de gezinnen die in aanmerking komen voor het voedselpakket zelf via de weggeefhoek, de kledingbank en kennissen. Dit jaar kwam er nog meer bij kijken door de coronamaatregelen. 

Gelukkig mocht Petra met een kraam op het grasveld in het speeltuintje staan aan de Grote Waard waar ze de pakketten veilig kon uitreiken. De komende tijd gaat Petra alles laten bezinken. Toch zit ze alweer vol plannen. Zo gaat ze voor het eerst paaspakketten uitdelen. Komende Kerstmis gaat ze zeker weer voedselpakketten uitdelen, maar gaat ze terug naar de 50 dozen: “Honderd was echt te veel, hoe geweldig het ook was. Mijn hele huis stond weken lang vol met blikken, pakken pas en potten groente. Buren sloegen voedsel onder de carport op. Ik wil liever terug naar de kleinschalige actie zoals die al vijf jaar was. Eigenlijk gaat het meer om aandacht, warmte en begrip dat ik om de mensen geef.”

Mensen aandacht geven

Juist als mensen vertrekken, vinden ze het fijn om hun schrijnende verhaal te delen met Petra: “Omdat ik heel veel heb meegemaakt, is het makkelijker om het aan mij te vertellen. Dat is voor mij het mooiste moment, zoveel dankbaarheid voor dit kleine gebaar namens Prisca.” Waar Petra ook van geniet, is dat ze weer kan koken in de eigen keuken: “We aten met Kerst heerlijk gekookte aardappelen, want die hadden we lang niet kunnen eten. Ik had geen plek door de actie.” 

De Zevenbergse spreekt haar dankbaarheid uit aan iedereen die de actie heeft gestuurd. Daarna schiet Remco junior (15) -vernoemd naar zijn vader- naar beneden: “Mam, we moeten zo eten!” We ronde het interview snel af, want voor deze powervrouw is zoon Remco nu het allerbelangrijkste.


Het Markland College doneerde ook een groot aantal producten.  

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>