De Kledingbank staat in de startblokken.
De Kledingbank staat in de startblokken. Foto: Angelique van de Reijt

Wie helpt Kledingbank Moerdijk aan opslagruimte?

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – Vriendinnen Cindy van den Berg (47) en Monique Donkers (49) zijn hard op zoek naar een opslag- en sorteerruimte voor de Kledingbank Moerdijk. Zonder ruimte kunnen de twee niet starten. “Verder is alles geregeld en startklaar.”

DOOR ANGELIQUE VAN DE REIJT

“Eigenlijk werken we precies hetzelfde als de voedselbank, waarmee we ook nauw contact onderhouden. Wij krijgen kleding gedoneerd en willen die uitdelen aan de minderbedeelden in onze gemeente. We bezochten de kledingbank Dordrecht hebben wij bezocht en hebben ook met kledingbank Nijmegen veel contact. Er zijn de afgelopen maanden al veel gesprekken geweest met makelaars in de regio, Surplus, vrijwilligerscoördinator Renske Donkers, de Voedselbank, Werkplein, Woonkwartier, afdeling Projecten van de gemeente, Marianne Bestebreur, de schuldhulpverlening, de huiskamer van Zevenbergen en nog meer. Allen zijn ons goedgezind en ondersteunen ons initiatief om de kledingbank hier op te zetten, maar er is nog geen beschikbare ruimte uit deze gesprekken voort gekomen”, zegt Cindy een beetje hopeloos. 

Cindy zette in 20212 de weggeefhoek op voor minderbedeelden. Monique –moeder van drie kinderen) nam die later van haar over. De weggeefhoek telt inmiddels 4.300 leden uit de gehele gemeente. De twee vriendinnen trappelen om ook de Kledingbank verder uit te rollen. Monique vertelt: “Hiervoor hebben we 1 jaar een garagebox in Klundert beschikbaar gehad. Toen het contract ophield, stonden alle spullen in onze eigen huizen, op zolder, in de slaap- en huiskamer, maar dat willen we nu niet meer.”

Acties in het verleden

Voor de Weggeefhoek hebben de twee dames toen acties gedaan voor minderbedeelden. Ze deelden voedselpakketten uit en hielden een sinterklaasactie in de speeltuin samen met Albert Heijn. Deze actie werkte drempelverlagend voor probleemgezinnen, want er blijft een drempel en schaamte voordat mensen de stap durven te zetten om zichzelf aan te melden voor de voedsel- en of kledingbank. “In 2019 waren er 105 gezinnen, die leefden onder de armoedegrens, bij de voedselbank die ook voor de kledingbank in aanmerking zouden komen. En dat zullen er nu in deze vervelende coronatijd zeker meer worden”, zeggen de dames volmondig.

Ondergoed en vrijwilligers

“Via de weggeefhoek, de re-ïntegratie, en de vrijwilligerscentrale hebben we al veel aanmeldingen voor hulp bij onze kledingbank. Ook hebben we heel veel aanbod van kleding, en heel veel gezinnen die het hard nodig hebben. “aldus de dames. “Van de kleding die kapot of vuil is, willen we andere kledingstukken maken en verkopen om van die kleine opbrengst ondergoed te kopen. Want dat is een product wat we niet tweedehands bij de kledingbank verschaffen, maar wel een product welke door armoede vaak niet aangeschaft wordt”, zucht Cindy

Witte boterhammen met pindakaas

“De ontvangende gezinnen (minima met een norm leefgeld en verwijzingsbrief via de voedselbank bijvoorbeeld) kunnen zelf inschrijven om in aanmerking te komen. Door onze ervaring weten wij wel wie het echt nodig heeft. Ik had laatst een gezin, dat als ontbijt, lunch en avondeten witte boterhammen met pindakaas at. Voor hen zou de kledingbank een uitkomst zijn.” Wie helpt Cindy en Monique aan ruimte? Mail daarvoor naar: kledingbankmoerdijk@gmail.com. Een donatie kan via https://www.doneeractie.nl/acties/-44764.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief