Marcel Otterspeer
Marcel Otterspeer Foto: Marcel Otterspeer

Moerdijk zoekt betrokken én daadkrachtige burgemeester

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - Wie volgt burgemeester Jac Klijs op in Moerdijk? Op 1 juni zwaait Klijs na een loopbaan van tien jaar in de gemeente Moerdijk af. De gemeenteraad heeft dinsdag de profielschets vastgesteld voor Klijs’ opvolger: “We zoeken bovenal een betrokken én daadkrachtige burgemeester.”

Daarnaast zoekt men een ervaren bestuurder. Moerdijk is ongetwijfeld niet de gemakkelijkste gemeente om te besturen. De uitgestrekte gemeente is qua grondgebied de derde grootste gemeente van Brabant na Altena en Meierijstad. 

Ook is Moerdijk een lappendeken van maar liefst elf woonkernen en een immens buitengebied. De grote zeehaven en industrie zorgen voor economische kansen, maar ook voor bedreigingen. Criminelen proberen hier hun slag te slaan en het industrieterrein telt vele bedrijven die vallen in de grootste risicocategorieën.

Wensen bewoners en ondernemers

De gemeente vroeg ook bewoners en ondernemers uit Moerdijk om mee te denken over de eigenschappen en kwaliteiten die de nieuwe burgemeester moet hebben. Bewoners willen vooral een burgervader of burgermoeder die betrokken is, verbindend, empathisch en sociaal. Ondernemers kiezen vooral voor verbindend, eerlijk en ondernemend. Ook geven de ondervraagden aan daadkracht belangrijk te vinden. 

Deze resultaten zijn meegenomen in de uiteindelijke profielschets. “Wij zoeken een burgemeester met een sterke persoonlijkheid die moeiteloos kan schakelen. In overleg met het bedrijfsleven, langs de lijn bij sportclubs of bij het vieren van huwelijksjubilea bij onze inwoners: Onze burgemeester voelt zich overal thuis. Als alles goed gaat, is Moerdijk een rustige en gemoedelijke gemeente. Maar bij een (veiligheids)incident moet de burgemeester er ook als crisismanager staan en effectief acteren richting bewoners, in de Veiligheidsregio en naar de pers. Stressbestendig. Doortastend. Alert.”

Oprecht en geïnteresseerd

De nieuwe burgemeester dient oprechte interesse te hebben in mensen, een luisterend oor te bieden en betrokken te zijn bij het verenigingsleven. Ook is de burgemeester zichtbaar bij evenementen na de coronatijd. Hij of zij laat zich ook graag zien in het bedrijfsleven en is op de hoogte van wat er speelt in buurgemeenten, de regio, samenwerkingsverbanden, de provincie en het Rijk. 

De nieuwe burgemeester brengt een netwerk mee, zegt waar het op staat, is niet bang voor weerstand en slaat zo nodig met de vuist op tafel. In geval van een crisis is de burgemeester een beheerste en daadkrachtige crisismanager. Verder bouwt hij of zij proactief, motiverend en inspirerend mee aan een onderlinge samenwerking tussen gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie.

Vertrouwenscomissie

De gemeenteraad heeft een vertrouwenscommissie samengesteld die die de gesprekken met de kandidaat-burgemeesters voert. Bert Schreuders, plaatsvervangend voorzitter van de raad is de voorzitter. De Commissaris van de Koning leidt dit proces. Zij ontving de profielschets op 12 januari en maakt de voorselectie van kandidaten. 

De vertrouwenscommissie mag hier zelf nog kandidaten aan toevoegen of gemotiveerd laten afvallen. Daarna volgt de officiële voordracht door de gemeenteraad, gevolgd door een gesprek met de minister en een benoeming door de Koning.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief