Afbeelding
Foto: Krijn ten Hove

Elles uit Willemstad in finale van Miss Teen Brabant

Door: Krijn ten Hove Algemeen

WILLEMSTAD - Het is alweer een jaar geleden dat de 16-jarige Elles Mollema uit Willemstad in de finale kwam van de Miss Teen verkiezingen in Brabant. Maar de finaleronde werd door de Coronamaatregelen meerdere keren uitgesteld. Nu is de finale – Corona-proof – vastgesteld op 28 maart dit jaar. De Miss Teen verkiezingen worden georganiseerd door de LINDA.foundation.

“Een paar jaar terug zag ik iets over deze verkiezing op internet en dacht dat wil ik ook”, zegt Elles. Daarbij sprak het sociale karakter en de doelstellingen van de LINDA.foundation haar enorm aan. 

“Deze foundation helpt gezinnen met kinderen die het niet zo breed hebben. Ik ken zelf ook gezinnen waar dat zo is. Dat er kinderen graag voetballen maar er geen geld is voor voetbalschoenen. En voor deze kinderen is dat niet leuk, ze schamen zich er vaak voor om er over te praten. Ook onderling praten met vrienden of vriendinnen gebeurt dan vaak uit schaamte niet.”

Goede doel

Bij deze Miss Teen verkiezingen gaat het niet alleen om het uiterlijk van de deelnemers maar wordt er ook op sociaal vlak een en ander verwacht zoals projecten om geld in te zamelen voor dit doel. Elles heeft daarvoor een statiegeld actie opgezet bij de lokale supermarkt.

 ”In ongeveer 4 weken tijd is alleen al met statiegeld € 214,85 ingezameld.” Daarnaast had Elles nog andere acties opgezet, zoals een verkoopactie op de markt, die door de Coronamaatregelen helaas geen doorgang konden vinden.

Meer zelfvertrouwen

Maar los van het goede doel is er nog een tweede reden om deel te nemen. “Ik wil namelijk laten zien dat als je je ergens voor schaamt, je het gewoon mag zeggen en niet bang hoeft te zijn voor reacties van anderen. Want ook zij kunnen iets hebben. Erover praten helpt, dus wees niet bang voor reacties en deel het! Zelf heb ik een vorm van smetvrees, waarvoor ik mezelf schaamde. Door mee te doen aan deze missverkiezing leer ik mezelf te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen.” 

Gevolg van deze smetvrees is dat Elles haar handen vaak wast. Hierdoor zijn haar handen minder glad en strak dan bij andere mensen. “Maar naast erover praten kun je ook gewoon deelnemen aan bijvoorbeeld een Missverkiezing zoals deze. Want het gaat hier niet alleen om uiterlijk maar ook om het opzetten van dingen voor mensen die het bijvoorbeeld financieel minder breed hebben.” 

De ouders van Elles zijn trots op haar. Haar moeder is blij met de sociale bewogenheid van haar dochter terwijl de deelname aan de Miss Teen verkiezingen een echt vader-dochter dingetje is: hij gaat met haar mee om de kleren uit te zoeken en gaat met haar naar de verkiezingen toe.

Finale online

De finale is anders dan normaal. Geen grote show maar in kleine groepjes komen deelnemers binnen de regels samen. “Dat is wel jammer”, zegt Elles, “want het is ook leuk om met de andere kandidaten om te gaan en te spreken.” De finale zal online te volgen zijn. 

Als Elles de finaleronde in Noord-Brabant wint gaat ze door naar de landelijke finale om, als ze daar wint, door te gaan naar de internationale finales. Wat gaat ze doen als ze de finale(s) wint? Gaat ze dan door als model? Elles geeft aan dat ze dat nog niet weet. “Natuurlijk is dat aantrekkelijk en lijkt me dat leuk maar wil ook verder studeren. Wat? Ik denk aan rechten of Leisure & vrijetijdsmanagement.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief