Voorzitter Arjan Krijnen verwacht een prachtjaar voor het Rooie Paerd.
Voorzitter Arjan Krijnen verwacht een prachtjaar voor het Rooie Paerd. Foto: Angelique van de Reijt

Sportvereniging het Rooie Paerd 45 jaar oud: weer zwemtocht in Hollandsch Diep

Door: Angelique van de Reijt Sport en vereniging

KLUNDERT - Sportvereniging Het Rooie Paerd bestaat 45 jaar. Vier afdelingen met 196 leden uit alle kernen van de gemeente Moerdijk van 5 tot 90 jaar. Elke maandag zwemmen deze leden in zwembad de Niervaert in Klundert. Te beginnen met de jeugd, daarna de mindervaliden, gevolgd door de recreanten en daarna de duikers.

Op 16 februari 1976 werd de Reddingsbrigade opgericht. Alle (oudere) Klundertse mensen kennen de betekenis van Het Rooie Paerd wel. De naam is ontleend aan een baken in het Hollands Diep, een zogenaamde lichtopstand welke in de jaren 20, van de vorige eeuw, op de havendam van de haven van Noordschans was geplaatst om het scheepvaartverkeer de haven van Noordschans (Klundert) binnen te loodsen. 

Via deze haveningang was Klundert vroeger bereikbaar voor vaartuigen. Deze lichtopstand bestond uit een vakwerk vuurtoren met daarachter een grote tank voor de opslag van gasolie en zijn contouren zagen eruit als een groot paard. De toren en de gasolietank daarachter was in de rode menie gezet, om hem tegen het roesten te beschermen. Door deze kleur en zijn silhouet kreeg deze lichtopstand van de scheepvaart en de lokale bevolking al snel de bijnaam “Het Rooie Paerd”. 

Door een ijsgang in de strenge winter van 1941 is het vergaan. Voor dit verhaal spreek ik met Petra Verreijen, de duizendpoot van de club, ruim 18 jaar lid, bestuurslid, secretariaat, vrijwilligster bij de mindervaliden en zweminstructrice voor de jeugd en recreanten en zelf actief duikster. Samen met Gerdien Welling verantwoordelijk voor de diverse examens, die helaas in verband met corona weer uitgesteld moeten worden.

Mindervalidenvereniging 

Hiervoor spreek ik met Elmy Kers, samen met haar man Ton al 20 jaar lid inmiddels. Zij is het creatieve brein en borrelt van de ideeën voor het komende jubileumfeest. Zij benut deze coronatijd om alles voor te bereiden voor als het feest straks weer mag. “”We gaan het groots aanpakken.” Ze verklapt : “Voor de jeugd komen er diverse workshops, waarbij de krachten van 2 clubs gebundeld worden: een combinatie sport,- en zwemfeest met de samenwerkende gymnastiek- en dansvereniging Spido, waarbij gebruikt wordt gemaakt van diverse locaties, zoals het gymnastieklokaal, het zwembad en het clubgebouw in Willemstad. Voor de volwassenen staat een barbecue met een quiz in het clubgebouw in Willemstad in september op het programma. De mindervaliden houden van eten en muziek, dus daar zal het een mix van worden. Zij hebben overigens met Sinterklaas iets lekkers ontvangen namens de zwemclub en onlangs zijn er zwemkaartjes naar hen verstuurd met de tekst : “Wij missen jullie”.

 ”Dit zijn de belangrijke mannen met de boten”, zegt Petra. Jeroen van Wensen en Christiaan Langeweg beveiligen met gediplomeerde redders (in opleiding) met de reddingsbrigadeboten vele evenementen o.a. sint-intochten en zwemtochten in het hele land. Ook zal er in dit jubileumjaar weer de zwemtocht in het Hollandsch Diep van Noordschans naar Willemstad plaatsvinden op zondag 12 september, de vergunningen zijn daarvoor al weer aangevraagd bij Rijkswaterstaat, volgens bestuurslid Willem Willeboordse. Volgens voorziter Arjan Krijnen uit Noordhoek, zelf actief zwemmer bij de open water zwemploeg op maandag, wordt het een pracht jaar voor de vereniging: “Hopelijk gooit de corona geen roet in het eten bij ons 45-jarig jubileum.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief