Straks ook in de rij voor click en collect?
Straks ook in de rij voor click en collect? Foto: Tom Rietveld

Click & collect: lokale winkeliers mogen open voor afhaal

Door: René Bruijnincx Economie

ZEVENBERGEN – Door de nieuwe maatregelen van het kabinet, lijkt er wat meer mogelijk te worden voor een deel van de ondernemers. Het bestuur van de Ondernemers Vereniging Zevenbergen is in ieder geval van mening dat de wijzigingen, hoe klein ook, bijdragen aan het proces van voorzichtig herstel.

Dick Hartmann, lid van het bestuur van de Ondernemers Vereniging, benadrukt dat het click & collect principe, bijdraagt aan het al eerder genoemde herstel. Dat alle maatregelen oproepen tot vragen en mogelijke oplossingen, neemt niet weg dat een voorzichtig optimisme op zijn plaats is.

Het principe

“De overheid heeft vanaf het begin gewerkt met termen als essentiële en niet essentiële winkels. De winkels voor de eerste levensbehoeften waren vanzelfsprekend. De uitzonderingen, winkels die toch open mochten, leidden in het begin tot de nodige vragen. Bouwmarkten, bibliotheken en dierenvoedingszaken behoorden tot die uitzonderingen”. Daarmee was niet altijd even duidelijk wat nu wel of niet open mocht blijven. “Die onzekerheid was met name voor de winkeliers een vervelende bijkomstigheid”, vat Hartmann de reacties van verschillende middenstanders samen.

Click & collect

“Dankzij het click & collect systeem mogen winkeliers, met inachtneming van speciale regels, weer contact met hun klanten hebben”, vat Dick Hartmann het initiatief voorzichtig positief samen. “Er worden zaken ‘buiten de winkel’ gedaan. Mensen bestellen op de manier zoals ze dat de laatste tijd gewend zijn. Telefonisch, vanaf websites of via sociale media. Nadat hun bestelling door de winkelier bevestigd is krijgt de klant een tijdslot waarop vermeld staat hoe laat men het bestelde kan komen afhalen. Tussen bestelling en afhaaltijd moet 4 uur zitten, zodat het uiteindelijke contactmoment zo kort mogelijk is en men ook niet kan funshoppen. Alle geldende regels, zoals hygiëne, geen klachten en 1,5 meter afstand houden, blijven gehandhaafd”.

Positief

“In het kader van de actie ‘winkel lokaal’ geldt het click & collect systeem als een opsteker voor de plaatselijke middenstand. Natuurlijk vraagt het van de ondernemers heel veel energie om volgens de afspraken op deze manier te werken, maar velen zullen blij zijn dat ze hun klanten weer mogen ontmoeten en iets voor hen kunnen betekenen”, merkt de enthousiaste Dick Hartmann op. “We gaan de ondernemers benaderen om hen te vragen hoe ze er zelf in staan. We willen dit stapje graag zien als een eerste verbetering. Natuurlijk zijn daar risico’s aan verbonden, want we willen natuurlijk niet dat het in een keer weer te druk wordt in onze winkelstraten, zodat het virus weer een nieuwe voedingsbodem krijgt”.

Samenwerking 

“Als ondernemersvereniging zijn we momenteel bezig met het in kaart brengen van wat er kan en mag en op welke wijze we met de spelregels om moeten gaan. Daarvoor hebben we een poster gemaakt, die op veel vragen antwoord geeft. Niet alleen voor de winkelier, maar ook voor de klanten”. Want uniformiteit en duidelijkheid is nodig om de regels te begrijpen en te handhaven. Daarbij zorgt de Zevenbergse huisstijl van de poster ook als een verbindend middel tussen winkelier en klant”. Welke winkeliers mee willen doen aan click en collect zijn we nog aan het inventariseren en bekijken tevens de mogelijkheid extra te faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan een uitgiftepunt voor de ingang om snelheid van doorstromen te bevorderen.

Tevredenheid

Dick Hartmann benadrukt tijdens het gesprek telkens de positieve kant van de aanpassingen. “Net zoals we trots zijn op onze nieuwe haven, mogen we nu ook samen trots zijn op de stapsgewijze terugkeer naar een maatschappij, waarin klant en winkelier met elkaar verbonden worden. En een van de belangrijkste elementen van die verbondenheid is zeker de terugkeer van de tevreden klant. Want tenslotte is dat het belangrijkste doel dat wij als winkeliers nastreven.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief