Hans uit Heijningen maakt Spotify-afspeellijst: ‘Mensen tot elkaar brengen met muziek’
Hans van der Maas met de afspeellijst.
Hans van der Maas met de afspeellijst. (Foto: Collectie Hans van der Maas)

Hans uit Heijningen maakt Spotify-afspeellijst: ‘Mensen tot elkaar brengen met muziek’

HEIJNINGEN – De in Heijningen woonachtige Hans van der Maas is een gepassioneerd muziekliefhebber. Omdat de huidige tijd haar beperkingen oplegt, heeft Hans een oplossing bedacht, waaraan ieder mee kan en mag doen: een gezamenlijke Spotify-afspeellijst. Zijn belangrijkste doel is het ombuigen van verdeeldheid tussen de mensen naar een vorm van verbondenheid.


Hans doet dat op een simpele en efficiënte manier, maar betrekt daar graag zoveel mogelijk mensen bij. Door mensen de gelegenheid te geven om vijf songs aan te dragen voor de Spotify-lijst ‘ONE – but we’re not the same’ ontstaat een top-muzieklijst die uitersten samenbrengt en zorgt voor een grote muzikale diversiteit.

Zoals gezegd is Hans een groot muziekliefhebber. Hij groeide in zijn jeugd op met radioprogramma’s als de Veronica Top 40 en op zijn kamer draaide hij 45-toeren singles op een pick-up. Met een cassetterecorder legde hij de muziek vast die hij zelf niet bezat. “Als ik aan die periode terugdenk, borrelt er een groot nostalgisch gevoel op. Later werkte ik bij de Free Record Shop en was mede daardoor in heel veel genres geïnteresseerd. Dat liep en loopt uiteen van klassiek tot country tot hardrock”. 

Bij de vraag aan Hans of er een artiest echt ‘uitspringt’, laat hij spontaan de naam van Johnny Cash vallen. “Of je nu vrolijk, uitgelaten of somber bent, hij heeft voor iedere gemoedstoestand prachtige nummers gemaakt en gezongen”.

Idee

Omdat Hans ook maatschappelijk begaan is met de beperkingen die de coronatijd ons oplegt, ontstond het idee om zoveel mogelijk mensen muzikaal nader tot elkaar te brengen. “Het idee was simpel. Mijn familie en kennissenkring vroeg ik een muzikale top 5 samen te stellen en die naar me toe te sturen. Opmerkelijk daarbij is dat alle ingebrachte nummers daadwerkelijk op de lijst komen te staan. Dus of een nummer 100 keer of slechts een maal is vermeld is ondergeschikt. Ze komen er allebei op te staan”, vat Hans de wijze van samenstelling samen. 

Daardoor wordt het een lijst die inmiddels een echt groeimodel is geworden. “Momenteel hebben er zo’n 650 mensen meegedaan en is de lijst 2855 nummers lang”. Maar Hans hoopt op veel meer. “De reacties van de mensen zijn zo positief, mede doordat mensen weer eens echt thuis in cd-bakken en grammofoonplaten snuffelen. En dat nodigt dan weer uit om die betreffende elpee of cd nog eens een keer te draaien”.

“Om zoveel mogelijk mensen bij dit project te betrekken, vraag ik aan iedereen om een lijstje met hun eigen vijf favoriete nummers in te sturen. Je kunt dat doen via onzeafspeellijst@gmail.com . En omdat muziek verbindt, maar iedere mens een andere smaak heeft, heb ik de Spotify-lijst ‘ONE - but we’re not the same’ genoemd, vernoemd naar het nummer One van U2”. 

En dat de ambities van Hans hoog liggen blijkt uit dat hij muzikanten uitnodigt om naast hun top 5 ook een eigen song te vermelden. “Daarmee krijgen ze zelf wat promotie en groeit de diversiteit”. Wat het uiteindelijke resultaat betreft durft Hans nog geen uitspraken te doen. Met zijn enthousiasme is het project voorlopig nog niet klaar. “En wie weet ga ik nog eens een boek schrijven met daarin de verhalen die sommige songs zo bijzonder hebben gemaakt”.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>