Peter van Gaal runt al jaren EHBO-post: ‘Zolang ik pleisters kan plakken, blijf ik bezig’
Foto: WILL ROMBOUTS

Peter van Gaal runt al jaren EHBO-post: ‘Zolang ik pleisters kan plakken, blijf ik bezig’

STANDDAARBUITEN - Als iemand dag en nacht klaar staat om een ander te helpen, is dat wel EHBO’er Peter van Gaal. Hij runt sinds 2005 de EHBO-Post in zijn dorp Standdaarbuiten. Daarmee helpt hij gemiddeld twee tot drie keer gewonde dorpsgenoten. 


“Het gaat dan voor negentig procent om huis-, tuin- en keuken-ongevallen. Ik plak vooral pleisters, haal vuiltjes uit ogen en en behandel brandwondjes. Als het nodig is, verwijs ik mensen door naar de huisartsenpost in Roosendaal. Wie geen vervoer heeft, breng ik daar ook naar toe”, vertelt Peter. Zeker half Standdaarbuiten heeft het telefoonnummer van de toegewijde EHBO’er. Nu het coronatijd is, vraagt hij mensen om niet naar de post te komen: “Ik ga nu naar mensen toe.” 

Daarvoor gebruikt hij zijn EHBO-auto, volgestouwd met een AED, verbandmateriaal, dekens, een reddingsboei en een schepbrancard. Hij rukt ook uit voor reanimatie en ongevallen. Vaak is hij eerder ter plekke dan politie, brandweer en ambulance en kan hij zo de eerste zorgen al verlenen: “Zij hebben langere aanrijtijden, in de nachten moet de ambulance vanuit Roosendaal of Zegge komen. Juist bij reanimatie telt iedere seconde. Zodra de hulpverleners er zijn, draag ik de zorg over en help als dat nodig is.” Peter werkt in het dagelijks leven als verkeersregelaar: “Als het bij een ongeval nodig, regel ik ook het verkeer.” 

Sponsoren uit het dorp helpen Peter, zodat hij geregeld de nodige EHBO-spullen kan aanschaffen. Aan stoppen denkt hij nog lang niet: “Zolang ik pleisters kan plakken, blijf ik bezig. Het is voor mij een hobby en ik vind het prachtig om mensen te helpen!”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>