De voormalige Bult is vlak.
De voormalige Bult is vlak. Foto: Ties Steehouwer

Bult van Pars is niet meer: voortaan Het Bolwerk

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

KLUNDERT - De afgegraven Bult van Pars heeft een nieuwe naam. Voortaan heet deze plek Het Bolwerk. In november hield de gemeente een poll. Daarin werd negentig keer gestemd. De meeste mensen gaven de voorkeur voor de naam Het Bolwerk. “Vanaf nu spreken we dus niet meer over de Bult van Pars, maar over Het Bolwerk”, meent de gemeente. Wethouder Dingemans is blij met deze nieuwe start.

Wethouder Danny Dingemans vindt het jammer dat hij de naam niet openbaar heeft kunnen onthullen. Daarom heeft hij dat in een YouTube-filmpje gedaan. Daarin meldt hij blij te zijn dat omwonenden en andere betrokkenen hebben meegedacht. Op korte termijn plaats de firma Verhoeven het bord met de naam ‘Het Bolwerk.” 

Dingemans: “We willen op deze locatie echt iets moois laten ontstaan voor onze toekomstige generaties. Woningbouw als nieuw erfgoed dat verwijst naar de geschiedenis van deze locatie. Ik hoop over een paar jaar naar nieuw erfgoed te kunnen kijken.” Inmiddels ligt het bestemmingsplan ter inzage op het gemeentehuis en via de website Ruimtelijke Plannen.

Blok aan het been

De Bult van Pars was voor de gemeente Moerdijk jarenlang een blok aan het been. Ook de sanering ging niet van een leien dakje. De schoonmaakoperatie lag zelfs een paar maanden stil. De gemeenteraad moest toen 850.000 euro extra uittrekken om de sanering recht te trekken. De grond bleek veel erger verontreinigd dan men van tevoren had aangenomen. 

Zo vonden onderzoekers asbest en vaten met een olieachtige substantie. Het afgraven van de Bult nam daardoor meer tijd in beslag. De gemeente liet nog onderzoeken of de kosten op eerdere eigenaren van het perceel konden worden verhaald, maar dat bleek onmogelijk.

Verzet tegen afgraven

Over het afgraven van de Bult van Pars bestond in Klundert ook het nodige verzet. Sommige mensen vonden het zo zonde om de bult vlak te maken. Klundert was eeuwenlang een vestingstad. Na het opheffen van de vesting Klundert stonden er sinds 1809 verschillende soorten molens op de helling. Zo werd er in 1836 een paardenoliemolen gebouwd door Adam Soeters. 

De olie werd gewonnen uit lijnzaad. Omdat een dergelijke molen weinig opbracht werd er drie jaar later vergunning gevraagd voor een windmolen. In 1883 brandde de molen af. De molen werd niet meer herbouwd maar in 1899 vervangen door stoommalerij. Archeologen deden ook verschillende vondsten op deze plek. Mina Jordanov en haar team vonden niet alleen de funderingen van de opstallen die er op hebben gestaan maar ook scherven en botten een kogel van honderden jaren oud.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief